Frukost: en god investering

Idag har jag föreläst på ett webinar om frukost i skolan. En ny rapport kallad Frukostbarometern  redovisades och med i panelen fanns även en rektor, en kommunpolitiker, Röda korset och LRF mjölk.

Frukost är en viktig fråga som blivit lite bortglömd. Många ungdomar prioriterar inte att äta på morgonen, det finns mycket annat som man tycker är viktigare när tiden är knapp, och kanske man är för trött för att äta direkt när man vaknar.

Det är först när man varit uppe en stund som det börjar kurra i magen och då är det ju fantastiskt bra att det finns möjlighet att äta en bra frukost när man är på plats i skolan. Särskilt om alternativet är att man köper något på vägen – då blir det oftast inte en frukost med fokus på näring – många väljer något sött eller en energidryck istället.

Jag önskar att fler kunde se matkostnaden som en investering för framtiden. Det är alltid lönsamt att satsa förebyggande på hälsa, inte minst gäller det unga personer. Mat och näring – oavsett om det är i form av frukost, lunch eller mellanmål – ger positiva ringar på vattnet inom väldigt många områden. Kostnader och utgifter får man igen mångfaldigt, även på längre sikt.

Frukost är viktigt för att ha energi för att orka med skolan. Det påverkar såväl inlärning och koncentrationsförmåga, som humöret och måendet.

Hjärnan och kroppen behöver bränsle.

Ungdomar som växer mycket och är aktiva behöver mycket energi. 25 procent av dagens energi ska komma från frukosten (Livsmedelsverket). Om man hoppar över frukosten är det svårare att hinna få i sig den energi och näring man behöver för dagen.

Det är också viktigt att hjälpa unga att bygga goda och hållbara hälsosamma vanor för framtiden. Satsningar på elevers hälsa bidrar till mer jämlika förutsättningar för både hälsa och kunskap – och det är viktigt för att minska de hälsoklyftor vi just nu ser bli både bredare och djupare.