Den smartaste lunchen?!

Börjar det bli dags att fundera på dagens lunch? Här kommer några snabba tips för en enkel, snabbfixad, prisvärd lunch som dessutom har många positiva effekter på hälsan – och är klimatsmart.

Jag använder en genomskinlig burk eller hink när jag ska ta med mig salladen (till jobbet, stranden eller på resan) – tycker det är trevligt när man ser vad som finns i.

I botten lägger jag gärna en röra av något slag. Det ger en krämig och matig sallad. På bilden är det hummus blandat med keso och pesto. Prova dig fram, ta vad du gillar och vad du har hemma. Det funkar fint med en grön ärthummus, tzatziki eller tonfiskröra, kanske med lite hackade oliver. Mums!

Använd sedan gärna lite grövre grönsaker, de ger ett gott tuggmotstånd, mättnad och fibrer. Jag hade skivad rå broccoli och tärnad kålrabbi. Det går fint att ha i strimlad morot, bönor, fint skuren rödkål eller vitkål, fina bitar av zucchini… Ta vad du gillar!

Sedan hade jag i små bitar av en god lagrad ost – det bidrar med protein och massor av smak. Toppade med skuren romansallad, lite olivolja och nymald svartpeppar. Och slutligen: Två kokta ägg och en skiva fullkornsbröd.

Salladen kan du variera hur mycket som helst. Den ger en stor del av dagens dos grönsaker, och se gärna till att den innehåller fullkorn och fibrer. Välj gärna mat som är i säsong och från Sverige. Gott och smart, på alla vis.

Här kan du läsa mer om snabba goda luncher!