Puls på vård & vetenskap, med Kjell Asplund

I senaste avsnittet av Puls på vård & vetenskap känns det som att kika in bakom kulisserna i ett kriminaldrama. Huvudpersonen är välkänd från många sammanhang och det blivit mest synligt för allmänheten är hans medverkan i brottsutredningar.

Kjell Asplund är läkaren och professorn som var medicinsk expert i utredningen om Thomas Quick och ledde Karolinska Universitetssjukhusets interna utredning om Paolo Macchiarini – vi minns väl alla forskaren som odlade stamceller på luftstrupar av plast och gjorde avancerade (och misslyckade) försök på människor. I det här avsnittet, och i sin senaste bok Fuskarna, beskriver Kjell Asplund drivkrafter bakom forskningsfusket, och ett flertal bedragare inom läkarvetenskapen.

I avsnittet pratar vi om medicinsk forskning, vetenskap, fusk, etik och forskningsmetodik.

Här kan du läsa en intervju med Kjell Asplund i Forskning & Framsteg.

Du hittar Puls på vård & vetenskap där du lyssnar på poddar, t ex iTunes och på Spotify.