Morot & piska – en myt!

Veckans avsnitt av poddserien Puls på Vård & Vetenskap handlar om motivation. Vår gäst är Magnus Lindwall som forskar om motivation, fysisk aktivitet, träning och psykisk hälsa. Han är expert på hälsopsykologi och aktuell med boken Motivationsrevolutionen som han skrivit tillsammans med Olof Röhlander.

Hur kan vi överlista den kortvariga motivationen och suget efter snabba belöningar och istället göra val, ta beslut och skapa vanor som ger positiva effekter på sikt, men som kanske inte är det som lockar mest i stunden? Vad står SDT för och varför är begreppet ”morot och piska” en myt?

Det och mycket annat pratar vi om med Magnus Lindwall som är professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi vid Göteborgs universitet och gästprofessor vid GIH. Han ger oss en inblick i varför vi gör som vi gör, och hur alla de där små besluten som vi ofta inte ens är medvetna om byggs ihop till hälsosamma eller ohälsosamma vanor.

Lyssna på Puls på Vård & Vetenskap där du brukar lyssna på poddar.
Vill du lyssna via iPhone hittar du veckans avsnitt här.