Solen räcker inte som källa till D-vitamin

Såhär års är det många som passar på att vara ute och lapa sol när det är fina höstdagar. Superhärligt!

En vanlig missuppfattning är att man ska passa på att vara ute och ”ladda kroppen med D-vitamin” när solen skiner. Här vill jag gärna göra ett litet förtydligande. Sol är fantastiskt och det finns många andra skäl till att gå ut och njuta av den, MEN: Såhär års är solen som källa till D-vitamin fullständigt värdelös.

För att det ska kunna bildas D-vitamin när solens strålar träffar huden krävs att den står högt på himlen. Det gör den enbart på sommaren på våra breddgrader. När skuggorna är långa står solen lågt på himlen och är inte tillräckligt stark.

Så under perioden september t o m april/maj behöver vi få i oss D-vitamin via maten. Vissa behöver även komplettera med kosttillskott. För lite D-vitamin har många negativa effekter på t ex bentäthet, immunsystem och hur vi mår psykiskt.

Jag är så glad över att det finns så mycket god mat som innehåller höga halter av detta superviktiga näringsämne: Mina favoritkällor är lax, sill, ägg, samt oljor och mejeriprodukter som är D-vitaminberikade.

Alltså: Ge dig gärna ut och njut av höstsolen, till exempel för att solljuset i sig är positivt för att du ska bli piggare – men se till att få i dig tillräckligt med D-vitamin via maten!