Sockerfällor – inget stort problem

Den 14 november är det Världsdiabetesdagen och jag blev intervjuad av Expressen om sockerfällor – som jag själv inte tycker är ett jättestort problem (rubrikerna speglar inte innehållet i texten). Det vi äter och dricker på café och som fredagsmys, lördagsgodis och söndagsfika är betydligt större ”bovar” än grovt bröd och ketchup. Jag pratar hellre om helheten i hälsosamma matvanor och att vi behöver äta mer av fullkorn, grönsaker, frukt och bär.

Det är också viktigt att komma ihåg att sockerarter är inte detsamma som vitt socker. Naturligt förekommande sockerarter finns t ex i frukt, mjölk och rotfrukter – mat som ger fibrer, vitaminer och mineraler, och mättnad. När du äter vanligt socker, läsk och godis följer ingen näring med i paketet och det är lätt att få i sig för mycket kalorier. Om man äter och dricker mycket sötsaker är det risk att få i sig för lite näring, t ex järn, kalcium och D-vitamin.

Kul att Expressen fyller dagens förstasida med detta. Även om rubriken som sagt inte riktigt speglar det jag säger i intervjun.