Dags för julmys

Tillhör du dem som kan få lite lätt panik när det lackar mot jul? Stress över allt som ska fixas och ordnas, och stress över att tappa kontrollen – till exempel över vad du stoppar i dig. Det är ledsamt att mat och firande för många människor är förknippat med negativa känslor men det är fullt möjligt att äta ”lagom” även under december – och njuta utan en bitter eftersmak.

Framför allt är det mer godis, choklad och kakor, plus alkohol och andra drycker i samband med glöggmingel, afterwork och julavslutningar som bidrar med en hel del kalorier. Pepparkakor och skumtomtar finns överallt och det är lätt att tappa bort helhetsbilden av vad man faktiskt har ätit. Det är visserligen viktigare vad du äter mellan nyår och jul än under jul och nyår, som man brukar säga, men om julen varar från slutet av november till slutet av januari blir det ju ändå en rätt stor del av året och en period som faktiskt kan få betydelse för din hälsa.

Som alltid vill jag hellre fokusera på det som är positivt och gott, och som samtidigt ger dig massor av bra och viktig näring. Bland våra svenska jultraditioner finns några riktiga superhjältar! Kolla här:

Nötter

Innehåller fibrer, mineraler, vitaminer och massor av hälsosamt fett. Att vi äter för lite nötter och frön är faktiskt en av de största hälsoriskerna kopplat till mat. De Nordiska näringsrekommendationerna säger att vi bör äta 20-30 gram nötter och frön varje dag, som en viktig del i helhetsbilden av hälsosamma matvanor. Julen ger fantastiska möjligheter!

Kål

Rödkål, brysselkål och grönkål är klimatsmarta närodlade grönsaker som innehåller fibrer och massor av viktiga vitaminer och antioxidanter. Fiberrika grönsaker ger mättnad och volym på tallriken utan att bidra med för mycket kalorier, och matar dina tarmbakterier med massor av godsaker. Bara att ösa på!

Sill & lax

Klimatsmart protein med massor av omega3 och andra hälsosamma fetter, och inte minst – en lättillgänglig källa till D-vitamin. Bra snabbmat som du alltid kan ha hemma och en viktig svensk tradition att föra vidare till nästa generation. Julen är en riktig sillhögtid, men du vet väl att det går alldeles utmärkt att äta sill alla dagar på året?!

Citrus

December är högsäsong för citrusfrukter. Nu finns det som allra mest att välja på, och apelsinerna är som allra godast. Prova även blodgrapen med sina lite bittra toner i en sallad med grönkål och valnötter, finskurna filéer av blodapelsin på gröten tillsammans med kanel och nymald kardemumma, och söta clementiner som godis. Fullmatade med fibrer och C-vitamin kan citrusfrukterna vara en riktig hjälte i ditt immunförsvar.

Dadlar och fikon

Torkade frukter är julgodis som bidrar med fibrer, vitaminer och mineraler – inte bara en massa socker, färgämnen och andra tillsatser med syntetisk smak. Ät dem som de är, eller gör goda bollar med dadlar och fikon som bas. De bidrar både med sötma och en lite seg och väldigt god och trevlig konsistens.

Skapa en mysig och trevlig advent – och flytta gärna fokus till detaljer som inte är ätbara, kanske en härlig vinterpromenad, en bra bok och en kopp varmt te framför brasan. Och välj dina tillfällen då du verkligen njuter, istället för att må dåligt över det, helt i onödan.

Här är ett par bilder från julafton förra året, mysigt! Och om du vill ha recept på det enda julgodis du behöver – Rocky road – så hittar du det här.

Och vill du handla julklappar enkelt och smidigt, ta gärna en titt i min butik. Under december bjuder jag på frakten, så passa på!!