Dags för nystart: Hållbara hälsosamma luncher

Nu börjar vardagen igen för de allra flesta, många ska jobba hemifrån helt eller delvis, och januari brukar vara en månad då man har lite mindre i plånboken – tre riktigt bra skäl till att göra en nystart med luncher, med andra ord!

Mitt bästa tips är en nordisk pokébowl. I botten lägger du kokt havreris eller matvete, sen tar du dina favoritgrönsaker, till exempel gröna ärtor, tunnskivad broccoli, färsk finstrimlad rödkål, blomkål, gröna bönor, picklad rödlök, kanske avokado, rödbetor, kålrabbi och gurka.

Sen brukar jag lägga på sill, räkor eller lax. Sillen känns kanske lite otippad här men den har en helt perfekt konsistens och det finns många sillsmaker som passar perfekt i en bowl. Jag kompletterar gärna med ett kokt ägg (mjukkokt!!) och slutligen en god sås. Min favorit är lite majonnäs som jag blandar med japansk soja och stark chilisås, till en het srirachamajo.

Och slutligen: För att få lite crunch, strö gärna över lite rostad lök eller rostade bondbönor, gärna med smak av wasabi.

Jämfört med originalet som bland annat innehåller ris och importerade grönsaker är en nordisk variant av pokébowl snällare mot såväl plånboken som hälsan, miljön och klimatet. Och den är minst lika god!

I en nordisk bowl får du fullkorn, fibrer, en rejäl dos grönsaker, protein, stabila kolhydrater, omega 3 och andra hjärtvänliga fetter, skön mättnad och massor av härliga smaker. En bra lunch med massor av plusvärden alltså!