Om svenskodlade C-vitaminkällor i Aftonbladet

För ett par veckor sedan blev jag intervjuad av en reporter från Aftonbladet, idag publicerades artikeln. Deras tanke var att prata om citrusfrukter och C-vitamin, men jag vill hellre slå ett slag för att äta mer svenskodlat i sommar:

– Citrusfrukterna finns att få tag på året om men de har ofta rest långt. Apelsiner och clementiner är som bäst på vintern eller sent på hösten, tycker jag. Jag vill hellre passa på att äta mer av det vi kan odla här i Sverige, som är i säsong just nu. Det blir mer hållbart klimat- och miljömässigt, och det är viktigt att vi värnar om det som odlas och produceras i närheten.

Om det är C-vitaminerna man är ute efter, så är till exempel färskpotatis och jordgubbar superbra alternativ.

– Svenska jordgubbar och färskpotatis är någonting vi längtar efter. Båda innehåller väldigt mycket C-vitamin. Det gör även kålsorter som vitkål och broccoli, de innehåller dessutom mycket fibrer. De flesta bär är också väldigt C-vitaminrika, inte minst svarta vinbär.

– Det finns massor av goda och väldigt hälsosamma grönsaker att njuta av under sommaren, bland annat broccoli, blomkål och andra kålsorter, spenat, ruccola, sockerärter, tomater, squash, kålrabbi, rädisor och späda morötter.

De hälsosamma svenska ingredienserna är dessutom mer mångsidiga än citrusfrukterna, och gör det lättare att äta varierat:

– Grönsakerna har en viktig roll i måltiden och tallriksmodellen. Det positivt att äta grönsaker i varje måltid, då är det enkelt att komma upp i rekommendationen på 500 gram frukt och grönt om dagen. Om man fyller upp halva eller en tredjedel av tallriken med grönsaker äter man automatiskt lite mer lagom av den övriga maten och måltiden blir mer hälsosam. Citrusfrukterna äter de flesta mer som ett mellanmål eller kanske till frukosten.

– Att ha olika färger på tallriken kan vara ett trevligt sätt att se till att man äter av olika sorters grönsaker – och så ser det ju fantastiskt härligt ut också. Om man väljer frukt och grönt i olika färger får man även en bredd av näringsämnen: de olika färgerna ofta är olika ämnen. I morötter finns till exempel betakaroten, som ger en orange färg och är ett förstadium till A-vitamin. I tomater är det röda färgämnet en antioxidant som heter lykopen.

Hälsosamma matvanor handlar mer om bra vardagsrutiner än om detaljer och enstaka ingredienser.

– Helheten är mycket viktigare än att till exempel ta en gurkmejashot eller äta gojibär varje dag.

Eftersom det trots allt var C-vitamin som var ämnet för artikeln passade jag på att ge några exempel:

Färskpotatis innehåller också en hög halt C-vitamin. En portion på 200 gram ger dig halva dagsbehovet av C-vitamin, men se till att lägga dem i kokande vatten eftersom vitaminet är känsligt för värme och lätt förstörs vid varmhållning och om potatisgrytan får koka upp långsamt.

Vitkål är väldigt C-vitaminrikt, och samtidigt en bra källa till fibrer och vitamin K. Passa på att byta ut annan sallad mot vitkål nu när den är späd och krispig.

Hallon innehåller C-vitamin, fibrer och folat, det vill säga folsyra. De flesta bärsorter innehåller en massa fibrer, vitaminer och många andra ämnen som gör att bär är väldigt bra för hälsan. 

Jordgubbar: En liter jordgubbar innehåller dagsbehovet av C-vitamin för en hel familj, och det är ingen fara om du äter upp hela asken själv. C-vitamin är vattenlösligt och du kissar ut överskottet om du skulle råka få i dig för mycket.

– Fem hundra gram jordgubbar innehåller dessutom tio gram fibrer och är ett kalorisnålt men mättande mellanmål, ett väldigt bra alternativ istället för glasstruten på stranden.