Mål för hälsa, miljö och klimat, varför vänta till 2035?

Vi behöver äta mer frukt och grönt, fullkorn och fisk och skaldjur, och mindre av kött, salt och energitäta och/eller näringsfattiga livsmedel. Det har vi hört förut.

Matvanorna är en av de största orsakerna till ohälsa och sjukdom i Sverige. Varje år kan 14 000 dödsfall ( motsv 15%) kopplas till det vi äter och dricker, som leder till typ 2-diabetes, fetma, hjärt-kärlsjukdom och flera olika cancerformer.

Som befolkning äter vi för mycket energi, socker, salt och fett, och för lite fullkorn och baljväxter och näringsrik mat.

I veckan presenterades förslag där fokus ligger lite mer på HUR – bra tänkt eftersom vi behöver göra så att de hälsosamma valen också blir de enklaste (istället för att samhället och matmiljön idag snarast motarbetar hälsosamma matvanor med all reklam och nudging i fel riktning).

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket lanserar fem olika insatsområden för att nå mål för hälsa, miljö och klimat 2035. Det ska bli intressant att se vad detta leder till och hur det ska gå till. Men var och av oss kan ju börja redan nu, med att lägga till mer grönt, byta till fullkorn och göra lite mer medvetna val på tallriken.

MEN: Glöm inte bort näringen! Alla behöver inte äta mindre kött. Kött och mjölk är oslagbara källor till mineraler som kroppen lätt tar upp. Djuren är dessutom viktiga i vår beredskap och gör att vi kan ha en högre grad av självförsörjning året om. Så välj svenskt och ät hellre mindre mängder och oftare, för att få mer näring och bättre upptag i fler av dina måltider.

Målen då…

1. En marknad som stödjer en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.

2. En offentlig sektor som främjar en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.

3. Samarbete mellan offentliga och kommersiella aktörer för att främja en hållbar och hälsosam matmiljö.

4. Ökad kompetens hos viktiga aktörer i livsmedelssystemet.

5. Att det offentliga ska främja kunskapsutveckling och kunskapsspridning.

Mer info finns att läsa på myndigheternas hemsidor: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. De har även tagit fram sex delmål med de viktigaste förändringarna på befolkningsnivå som behöver ske fram till år 2035:

  • Konsumtionen av baljväxter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär har ökat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
  • Konsumtionen av fullkorn har ökat med 100 procent år 2035 jämfört med år 2010.
  • Konsumtionen av fisk och skaldjur har ökat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2019.
  • Konsumtionen av energitäta och/eller näringsfattiga livsmedel har minskat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
  • Konsumtionen av kött har minskat med 30 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
  • Konsumtionen av salt har minskat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2018.

Här kommer lite inspiration:

1. Linssoppa med koriander, lime och rostade bondbönor.

2. Restfest = smörrebröd på rågknäcke, med falafel, rödbetor, gulbetor, potatis mm.

3. Nordisk pokebowl med fullkornshavre, gröna ärtor, morot, vitkål, lax och picklad rödlök.