Om Hunger, med Kristina Andersson

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden grottar vi ner oss i begreppen sockerberoende, högbelönande mat och ultraprocessad mat. Mer än varannan svensk vuxen väger för mycket – det leder till en hel rad hälsorisker och försämrad livskvalitet. Mat och ätande har för många blivit en kamp för att stå emot hunger, sug och starka krafter.

Till vår hjälp för att reda ut begreppen har vi Kristina Andersson, näringsfysiolog och författare, känd från tv och flitigt anlitad föreläsare. Hon har skrivit uppemot 20 böcker, bl a Ät hjärnsmart och Bli blodsockersmart och är just nu aktuell med boken Hunger, hur du överlistar en uråldrig kraft i en tid av överflöd.

Kanske är det inte vi själva utan den nya maten som är problemet. Den mättar dåligt och påverkar vårt belöningssystem så att suget efter mer blir allt starkare. Vilken roll har livsmedelsindustrin och snabbmatskedjorna? Hur hamnade vi här, och hur kan vi hjälpa oss själva för att må bättre?

I detta aktuella och mycket intressanta avsnitt av Friskvårdspodden får du veta mer om hunger, sug, mättnad och belöning – och hur vi kan jobba med kroppens system i stället för emot.

Vi finns där poddar finns, t ex Podcaster. Lyssnar du hellre via Spotify? Då hittar du avsnittet här.