Dr Erland Colliander: om Chefshälsa i Friskvårdspodden

Svenskarna är ett av världens mest stillasittande folk. Vi tillbringar hela 70 procent av vår vakna tid sittandes – eller liggandes. Bristen på rörelse och träning försämrar både hälsan och hjärnans funktion, och kan vara en bidragande orsak till psykisk ohälsa. Även barn och unga rör sig alldeles för lite. Senaste rapporten från Generation Pep visar att bara 2 av 10 barn når upp till rekommenderad mängd fysisk aktivitet varje dag, d v s 60 minuters rörelse. Årets Pep-rapport släpptes härom dagen, ta gärna del av den här.

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden får vi besök av Erland Colliander. Han är idrottsläkare och har arbetat och forskat inom området i över 25 år och menar att hälsa och träning behöver lyftas som en strategisk fråga, på samma nivå som andra områden som är viktiga för en organisation. Han har nyligen skrivit boken Chefshälsa – för fysiskt aktiva arbetsplatser, tillsammans med Carl-Johan Sundberg.

I avsnittet får du veta allt om värdet av att skapa en hälsokultur på jobbet och om vad som krävs för att träningen ska bli av. Fysisk träning gör att man blir mindre känslig för skadliga effekter av stress – men kan för hård belastning göra att stressnivån istället ökar? Det och mycket annat får du svar på i det här avsnittet av Friskvårdspodden.

Lyssna på detta viktiga och intressanta avsnitt, t ex Podcaster eller Spotify, eller direkt via länken här: