Antiinflammatorisk kost – vad finns det för bevis?!

Mat eller ämnen i maten beskrivs ibland som inflammationsbildande medan andra beskrivs som anti-inflammatoriska. 

På ”undvik-listan” alltså mat som orsakar eller ökar inflammation hittar man ofta gluten, mjölkprodukter, socker och kött. På den positiva listan, den över mat som förebygger eller dämpar inflammationsprocesser, finner man till exempel fisk, frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, olivolja och kryddor. De beskrivs alltså som anti-inflammatoriska.

nutritionsfakta.se publicerades idag en artikel där man har gått igenom det vetenskapliga faktaunderlaget och kartlagt kostens koppling till inflammation i kroppen. Det finns väldigt lite vetenskap som stödjer kostens påverkan på inflammationsprocesser. 

Vad som däremot ofta glöms bort är att vi för att må bra och hålla oss friska behöver ha en balans mellan inflammation och anti-inflammation. Bland annat påverkar det immunsystemet och kroppens läkningsprocesser. 


Tomater innehåller lykopen som är en antioxidant med röd färg. Lykopen påskyndar återhämtningen efter ett hårt träningspass – som faktiskt orsakar en form av inflammation. 

Fira julen mer klimatsmart

Julen är en period som förknippas med mycket kött och annan mat, godsaker och familjetraditioner – och en hel del klimatpåverkan. Finns det något du kan göra annorlunda den här julen – för att minska klimatavtrycket?

Planera

Tänk igenom vad som känns slentrianmässigt och onödigt – planera och prata igenom hur ni vill ha det. Köp inte saker eller mat bara för att hålla fast vid traditioner (som kanske ingen egentligen uppskattar).

Janssons frestelse, potatis, röd- och grönkål, svenska äpplen, bröd och sill i alla dess former är rätter som påverkar klimatet i liten utsträckning. Sill, lax och annat fet fisk är dessutom rik på D-vitamin och fettsyror som är positiva för hjärta och kärl. Kött, korv, skinka och köttbullar ger ett större klimatavtryck och innehåller mer av det mättade fettet. Ät gärna mindre av dessa.

Allt som är gött är inte kött

Prova gärna något nytt vegetariskt recept. Grönkål, rödkål, clementiner, fikon och nötter är säsongsanpassade ingredienser som passar perfekt i en fräsch och matig sallad. Toppa gärna med kärnor av granatäpple och en vinägrett eller syrlig dressing gjord på pressad apelsinsaft.

Använd kikärter, bönor och andra baljväxter och gör nya varmrätter med härliga kryddor. Många av julens kryddor passar perfekt i vegetariska rätter.

Och rostad grönkål är fantastiskt gott, både som ensamt snacks och som topping på en sallad eller soppa.

Det handlar om att balansera mängden – så slipper man man tröttna på julmat och slänga det som inte blir uppätet. Att slänga mindre mat – alltså köpa hem mindre, förvara smart och äta upp innan det blir för gammalt – är bästa sättet att minska klimatavtrycket utan att det egentligen behöver märkas vid matbordet. Vi slänger 20-25 procent av maten vi bär hem från affären, alltså var fjärde matkasse. Och det vi slänger har ju belastat klimatet helt i onödan.

Skippa skumtomtarna

De mesta sötsakerna på julbordet innehåller massor av kalorier men ingen annan näring. Skumgodis är i princip fritt från näringsämnen och tillverkningen innebär processer som kostar mycket energi. Dessutom innehåller det ofta en hel del tillsatser; konserveringsmedel, konsistensgivare och färg- och smakämnen. Välj bort skumtomtar och annat godis och ät hellre torkad frukt som fikon, russin och nötter när du vill ha något sött. De är mer klimatsmarta alternativ som dessutom innehåller fibrer och en hel del mineraler och andra näringsämnen som gör nytta i kroppen.

Gör eget godis och choklad, och välj gärna fairtrade och eko när du köper dina råvaror. Tycker du att de är dyra – satsa hellre på kvalitet än kvantitet. Jag lovar att de både gör och smakar mer gott än lågprisalternativen.

Rörligt umgänge

Hitta andra sätt att umgås med släkt och vänner än att sitta stilla. Åk pulka, ta en långpromenad, gör snöänglar, åk skridskor, ta en skidtur. Ta en promenad varje dag när du är ledig.

Julklappar för livet

Hoppa över prylar och andra dammsamlare. Ge bort en upplevelse, en god middag, ett träningskort, ett presentkort på massage eller personlig träning istället. Eller varför inte en god bok?!

Skapa dig den jul du önskar. Julen är tid för eftertanke och lugn och ro. Ställ inte krav på dig själv eller andra som skapar stress, utan njut av sköna dagar och passa på att ladda batterierna.

IMG_3905  IMG_3791        IMG_3547 IMG_3510  IMG_3232IMG_9694.JPG

 

 

 

Hjärna. Hjärta. Mage. – en av Sveriges bästa hälsoböcker

I tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 har ”Hjärna. Hjärta. Mage. – för hållbar hälsa och ett skönare liv” fått pris som en av Sveriges bästa hälsoböcker. Enligt juryns ordförande Christina Möller är böcker om hälsa en av årets stora trender, parallellt med böcker om vardagsmat, odla eget, samt söta desserter och bakverk. I kategorin Hälsa bedömdes över 70 bidrag och totalt har mer än 400 böcker granskats i årets tävling:

– Sverige är ”The silicon valley of cookbooks” enligt juryn.

Tredjepriset i kategorin Hälsa gick till Kristina Anderssons Eat Clean-kokbok och vinnaren var Frida Wallentinssons bok Groddar, skott & mikrogrönt. Fullständig redovisning av tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 kommer att finnas på deras hemsida före årsskiftet.

Hjärna. Hjärta. Mage. fick juryns silvermedalj med motiveringen:

”Med hälsan i fokus låter denna bok förnuftet råda och maten ge näring och njutning. Med handfasta tips om hur man tar hand om sin mage, håller sig frisk, tränar hjärnan och sover gott kan man runda av med de goda recepten för livet.”

Juryn bedömde att boken var både viktig och inspirerande.

– Jag tycker det är särskilt roligt att få denna utmärkelse eftersom de flesta som jag jämförs med har en hel stab bakom sig, med stylister, PR-folk, kockar, sminkörer och frisörer, medan jag gör allting själv – från att handla och laga maten, skriva recepten och vara redaktör, till att distribuera och sköta försäljning och PR, säger författaren och dietisten Kajsa Asp Jonson.

Boken är gjord i samarbete med fotografen Katja Ragnstam och formgivaren Mario Tomio.

Klicka på länken för mer information om boken Hjärna. Hjärta. Mage. – för hållbar hälsa och ett skönare liv.

Såhär beställer du: via mail till info@kajsaasp.se eller hos Bokus eller Adlibris.

Klicka på denna länk för att ladda ner pressbilder.

img_7091

Hjärna. Hjärta. Mage. Prisbelönt som (näst) bästa hälsobok. 

I tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 har Hjärna. Hjärta. Mage. idag fått pris som en av de bästa hälsoböckerna. Prisutdelningen startade med att juryns ordförande Christina Möller presenterade årets tre stora trender: Hälsa, vardagsmat och odla eget. Söta desserter och bakverk är också stort, parallellt med ett enormt stort hälsofokus. 

– Idén att samla måltidslitteratur kom för tjugo år sedan, berättar juryns hedersmedlem Carl-Jan Granqvist. Totalt har över 400 böcker bedömts i årets tävling: Sverige är ”The silicon valley of cookbooks”. 

Över sjuttio bidrag har bedömts i kategorin hälsa, därför har man i år 1-2-3:e pris istället för att bara välja ut en vinnare.   

Tredjepriset gick till Kristina Anderssons Eat Clean-kokbok och vinnaren var Frida Wallentinssons bok Groddar, skott & mikrogrönt. 


Hjärna. Hjärta. Mage. kom tvåa med motiveringen:

”Med hälsan i fokus låter denna bok förnuftet råda och maten ge näring och njutning. Med handfasta tips om hur man tar hand om sin mage, håller sig frisk, tränar hjärnan och sover gott kan man runda av med de goda recepten för livet.”

Juryn bedömde att boken var både viktig och inspirerande. Jag tycker det är särkilt roligt att få denna utmärkelse eftersom de flesta som jag jämförs med har en hel stab bakom sig, med stylister, PR-folk, kockar, sminkörer och frisörer, medan jag gör allting själv – från att handla och laga maten, skriva recepten och vara redaktör, till att distribuera och sköta försäljning och PR. 

Jag är glad och stolt, och tacksam för att boken tagits emot såhär positivt. Och väldigt glad över mitt fina samarbete med fotografen Katja Ragnstam och formgivaren Mario Tomio. 


Fullständig redovisning av tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 kommer att finnas på deras hemsida före årsskiftet. 

Bildtext från Instagram:  HURRA och SKÅL! Idag har jag fått silver av Grythyttans måltidsakademi. I gengren Hälsa valde man bland 70 bidrag och jag är stolt och väldigt glad andrapristagare. Här tillsammans med juryns ordförande Christina Möller. Och Carl-Jan Granqvist var noga med att påpeka att vi skålar i champagne – ingenting annat.

Grönkål är inte bara grönt. Recept på krispiga grönkålschips

Du som tror att grönkål är något man dekorerar julskinkan med – nu är det dags att tänka om. Att göra sina egna grönkålschips är hur enkelt och gott som helst. 

Skölj en stor kvist färsk grönkål och skaka ur vattnet. Skär kålen i strimlor, ca 2 cm breda. Ringla 1-2 tsk olivolja och pressa saften från en halv citron över kålen. Massera in så att olja och citronsaft fördelas jämnt. 

Fördela kålstrimlorna på en plåt med bakplåtspapper och strö över 1/2 tesked flingsalt. Rosta i ugn, ca 10 minuter i 180 grader (något lägre temperatur om du använder varmluftsugn). Vänd då och då så de blir jämnt rostade och passa noga så att de inte blir bruna – då blir de beska och tappar sin fräscha gröna färg. 

På spaning i Berlin

Har just landat efter en intensiv helg i Berlin, med fokus på cykelturistande och väldigt god mat. Att hyra en cykel är hetaste tipset för besökare. Från cykeln hinner man se massor av staden, det går fort och är prisvärt. Och man slipper få ont i fötterna. Min helg innehöll lite av allt. Men mest kultur, historia och goda smaker.

På thairestaurangen Kinnaree Thai beställde jag en enkel dagens rätt och fick en fantastisk upplevelse för både smaksinnena, ögonen och näsan. Dofterna, de perfekt balanserade smakerna och de vackra dekorationerna – helt perfekt. Till förrätt beställde vi in en Tom Kha Gai (kycklingsoppa med kokosmjölk, citrongräs och chili) och huvudrätten bestod av krispigt friterad fisk, sugar snaps, chili och massor av goda grönsaker. Sällskapet beställde en rätt med anka och cashewnötter och var också väldigt nöjd med sitt val. 

Vi hittade en härlig marknad längs kanalen – med fantastiska grönsaksstånd, frukthandlare och orientalisk mat; fetaost, oliver, färska kryddor och doftande foodtrucks.

På det mysiga caféet Katies Blue Cat på Friedelstrasse 31 tog vi en kaffe och spanade in de hembakade tårtorna, kakorna, hemgjorda müslin och de fina mackorna. Dit skulle jag gärna komma tillbaka och äta en god lunch någon dag.

 

Den vegetariska restaurangen Cookies Cream har adress Behrenstraße 55 och är svår att hitta där den ligger långt in i en gränd, men miljön på insidan är helt klart värd ett besök. Restaurangen har funnits i ca 8 år och i den skönt avskalade i miljön spelar maten huvudrollen. De senaste årens lyft i den vegetariska och veganska restaurangvärlden verkade inte riktigt ha hittat hit, men upplevelsen var ändå väldigt trevlig och positiv.

Den första bestod av grillad purjolök serverad med tre olika såser, pepparrot och ett tunt krispigt fröknäcke gjort på svarta sesamfrön.

Därefter serverades ett knyte med äpple och rostade valnötter i en djup tallrik, en varm och mustig svampbuljong med timjan och chili hälldes på vid bordet.

Huvudrätten var parmesandumpings med tryffel men jag bytte ut den mot ett onsenbakat ägg, serverat på en grön puré med vinägermarinerad potatis och nötsmör. Den var täckt med ett vitt skum och slutligen toppat med friterad grönkål.

Desserten var kvällens höjdpunkt: en vit chokladparfait på en generös bädd av fläderbärskompott och toppade med några krispiga små kakor och blomblad. Den sparsamt sötade kompotten gav en fin smakbrytning tillsammans med den söta parfaiten och krispet från kakorna.

 

På lördagskvällen var vi på cabareten Kleine Nachtrevue (väldigt speciellt…) och på en fantastisk italiensk restaurang på Kürfurstenstrasse. En riktig höjdare med väldigt god och välbalanserad mat, goda viner och väldigt trevlig personal. Räkor, calamares med fyllning av räkfärs och grönsaker, med mustig tomatsås med mycket vitlök och olivolja. Supergott och väldigt fräscht. Har tyvärr inga bilder – du får fantisera. ?

Hotellfrukosten är ju som alltid en höjdpunkt. Jag gillar fullkornsrågbröd med mycket frön, äggröra och bakade tomater, kvarg och naturell yoghurt med massor av frukt. Och starkt kaffe. <3

Giftiga linfrön?! Risker och nytta med det fiberrika lilla fröet

Linfrön är bra för magen och innehåller omega 3, men nu varnas för att linfrön kan vara direkt giftigt – hur hänger det ihop?

Hela linfrön som blötlägges i vatten bildar en gel som gör susen för tröga magar. Inuti fröna finns däremot ämnen som kan vara giftiga om man får i sig för mycket av dem. 1-2 msk per dag av de hela fröna är en säker nivå enligt Livsmedelsverket, men äter man mer än så – eller väljer krossade linfrön – kan det bildas vätecyanid (blåsyra) som är samma ämne som finns i bittermandel och som i relativt små doser  bland annat ger illamående och kräkningar, yrsel och hjärtklappning, i allvarliga fall även medvetande- och andningspåverkan.

Under veckan har flera butikskedjor och tillverkare tagit bort krossade och malda linfrön ur sortimentet. DN skriver att ICA, COOP och Risenta har slutat med krossade linfrön

Enligt Livsmedelsverket gör bakning och annan upphettning att halten vätecyanid i linfrön kan minska, så att ha dem i bröd linfrön i bröd bör vara okej. Verket menar också att vätecyanid är vattenlösligt och att halten av vätecyanid därför sannolikt är låg i linfröolja som är rik på omega 3.

Hjärna. Hjärta. Mage. Årets julklapp!

Årets mesta hälsojulklapp för dig som värnar om friskare medarbetare är boken Hjärna. Hjärta. Mage. – för hållbar hälsa och ett skönare liv.

Boken ger inspiration för ett hälsosammare liv, smartare matvanor, kloka tankar kring nyårslöften som håller – och hur man på sikt bygger sundare vanor för hela familjen.

Halva boken är en faktabok kring sambanden mellan kost, träning, mindfulness och mindre stress, och hur man skapar sin egen hållbart hälsosamma vardag. I del två får du 50 enkla snabba recept, med fokus på hälsa, matglädje, näring och massor av smak.

Ord. pris är 250 kr/st (inkl. 6% moms), men vid större beställningar rabatt enligt följande:

Vid 10 böcker: 10% rabatt.

Vid 20 böcker eller fler: 20% rabatt.

Välkommen med din beställning till: info@kajsaasp.se!

Hjärna-Hjärta-Mage-bok-cover-big

IMG_3232

Krönika i KungälvsPosten – En droppe i havet

I dagens KungälvsPosten handlar min krönika om klimatsmarta val. Hur ska vi förhålla oss till alla rapporter och larm om hål i ozonskiktet, kväve i Östersjön, dioxin i ekoäggen, antibiotikaresistens och global uppvärmning? Är det ens någon mening att bry sig? Självklart är det det.

Var och en av oss kan inte göra så stora avtryck, men gör alla en liten del så kan vi tillsammans få saker att hända. Man behöver inte gå till det extrema – precis som när det gäller din egen hälsa så handlar det om att tänka igenom vad du kan göra här och nu för klotets framtid, och göra kloka medvetna val.

Satsa på kvalitet och schysst mat, och köp lite mindre – det är bra för både dig och klimatet.

Vi kan välja vilken mat vi äter. Välja svenskt: mjölk, ägg, kyckling och kött, gärna från djur som fått beta utomhus. Ställ frågan om var köttet kommer ifrån även när du är på restaurang, när du köper färdigmat eller plockar ihop din egen lunchsallad i mataffären. Bli flexitarian och ät mer vegetariskt – och låt köttet vara tillbehör eller smaksättning istället för att alltid ha huvudrollen på tallriken.

Vi kan välja att köpa hem lagom mycket mat – och äta upp den. I dagsläget slängs var fjärde matkasse direkt i soporna. När var och en av oss varje vecka i snitt slänger 1 kilo helt felfri mat är det en helt meningslös miljöbelastning som dessutom gör matkostnaderna onödigt höga. Gör matlådor av resterna, eller använd dem som hemlagat ”halvfabrikat”, som bas i nya vardagsrätter.

Bra för miljön – bra för dig

Många av de klimatsmarta valen är dessutom bra val för hälsan. Hållbarhetsfrågorna kring hälsa, matvanor, miljö, jämlikhet, ekologi och ekonomi går ofta hand i hand. Vi kanske kan cykla och gå mer, sortera soporna, välja tåget istället för flyget när det är möjligt – och fundera lite mer kring vår egen konsumtion innan vi impulsköper och jagar lågprisvaror.

Ett vanligt inlägg i debatten är att det bara är de som har det bäst ekonomiskt som har råd att göra de hälsosamma valen, men faktum är att även nyttig och klimatsmart mat kan faktiskt vara väldigt prisvärd mat; rotfrukter, ärtor och bönor, potatis, ägg, mjölk och blodpudding är några exempel.

Jag tycker att godis, läsk, chips och färdigmat av låg kvalitet borde vara dyrare för att det skulle kunna styra lite över vad vi prioriterar att handla, men allra billigast är det ju faktiskt att låta bli att köpa det. Tänk ”näring per krona” – alltså vad får du för plusvärden av maten du lägger pengarna på. Är priset lågt lär du eller någon annan få betala för det i slutänden – i form av dålig hälsa, dåliga arbetsförhållanden hos de som är inblandade i produktionen, medicinering och antibiotika till djur i förebyggande syfte, utfyllnad till exempel i form av insprängt vatten i maten. Satsa hellre på kvalitet och schysst mat, och köp lite mindre – det är bra för både dig och klimatet.

Hållbart hälsosamma vanor handlar om att få i sig rätt mängd energi och näring, sova gott, röra på sig och avsätta tid för återhämtning. Det finns ingen quick-fix, varken för hälsan eller för planeten. Vi måste alla dra vårt lilla strå till stacken och ta vårt ansvar på längre sikt.

Varje liten droppe i havet har betydelse, och tillsammans kan de bilda en stor våg.

Texten ovan är en omarbetning av min krönika i dagens KungälvsPosten som jag publicerar här – eftersom allt som jag ville säga inte fick plats i spalten.

Bästa pannkakorna – med havre och mycket ägg

På helgerna kör vi ofta pannkakor till frukost. Jag använder havremjöl istället för vanligt mjöl. Det är både godare och nyttigare. Vetemjöl tycker jag är ganska meningslöst och byter gärna ut det mot något som är mer smakrikt, ger längre mättnadskänsla och innehåller mer näring.

Havren innehåller bra fettsyror och en särskild fibersort  som är bra för både balansen i såväl kolesterol som blodsocker: betaglukaner. 

Här är mitt snabbaste och bästa pannkaksrecept – som en sexigare version av gröt och ägg: 

Vispa ihop 4 dl mjölk, 2-3 ägg, 2 dl havremjöl i en bunke. Låt stå och svälla en stund – om du hinner. Värm upp en stekpanna eller ett pannkaksjärn och stek pannkakorna på medelvärme i flytande smör&rapsolja tills de är fint gyllenbruna. 

Servera med bär, fruktsallad, en klick kvarg eller vispad grädde. Och för den som vill ha sylt är det bra att blanda med minst hälften färska eller tinade bär. Det blir både godare och mer hälsosamt. 


#pannkakor #ägg #egg #protein #kolhydrater #energi #mjök #havre #uppladdning #frukost #mellis

5 of 85
123456789