Vad är nyttigt?

Jag får ofta frågor och vad som är nyttigt – det är ju en rätt naturlig fråga att ställa till en dietist. Många blir lite besvikna när jag inte ger ett spikrakt svar och pekar ut enskilda livsmedel eller varumärken. Jag menar att det – precis som att ”det finns inget dåligt väder” –  finns ingen onyttig mat. Men det finns onyttiga vanor, och ohälsosamma mängder och portionsstorlekar.

 

Fett är nyttigt för den som av någon anledning behöver få i sig mycket energi på en liten mängd, t ex små barn och gamla människor med dålig aptit.

Nötter och mandlar är också jättenyttigt – i lagom mängd.
23 mandlar lär vara lagom daglig dos (enligt amerikanska Mandelförbundet som jag träffade på en stor dietistkongress i Chicago – där fick jag den här fina burken där just 23 st får plats).

Snabba kolhydrater är bra direkt efter träningen när man snabbt behöver fylla på de tömda förråden i musklerna och underlätta kroppens återhämtning.

– Men vegetariskt är väl nyttigt?
Det är en vanlig fördom att vegetarisk mat är mer hälsosam än kötträtter, men så behöver det inte alls vara. Tvärtom är veggomat ofta ganska fet. Ofta innehåller den mycket ost och grädde.

På konsumentsidorna i gårdagens GP hade man en stor genomgång av vegetarisk lunchmat. Flera av rätterna innehöll över 1000 kcal per portion, och i den gräddigaste kom hela 74% av kalorierna från fett.

Den som äter vegetariskt för hälsans skull bör alltså ta sig en funderare. Om du tar hänsyn till kolesterol och vikt när du väljer lunchmat är alltså kycklingsalladen eller räksalladen ett bättre alternativ än de vegetariska alternativen med stora mänger fetaost, brie eller chèvre.