Vem är Mårten?

Idag är det ju Mårtens afton och som skåning känner jag mig manad att skriva om denna skånska mathögtid.  Men vad finns det egentligen att säga om en riktig skånsk gåsamiddag?

Fina skånska trätofflor med gäss!

Den kan vara av den gamla skolan; med feta såser, blodsoppa och allt det där som de flesta inte använder i matlagningen längre, det man kallar krås (hals, hjärta, muskelmage, lever). Jag har aldrig smakat och tror inte att jag någonsin kommer att göra det.

Man kan också göra det lite mer modernt. Och använda kalkon istället, göra en sås med lite mindre grädde och servera med kokt potatis, gelé och brysselkål till. Eller en god höstig sallad med färsk rödkål.

Min starkaste kalkonupplevelse var när min småtokiga chef hittade på att alla anställda skulle få kalkon i höstpresent. Jag var singel och fick därför ”bara” en halv kalkon. 14 kg kalkonkött! Det blev väldigt fullt i min lilla frys. Jag åt inget annat kött på flera månader.

Det hela var lite absurt. Jag kan berätta att en hel kalkonfilé ser inte ut som de vaccade man kan köpa i mataffären, de är snarare som en halv badboll i storlek. Och ett lår har en basketbolls omfång. I ett enpersonshushåll var det inte lätt att laga till all denna kalkon.

PS. Om du vill veta vem Mårten är kan du läsa på Nordiska muséets hemsida.

2 kommentarer

Hej Kajsa – lät tungt med en halv kalkon. Men vet du vem Mårten är? VAd kommer traditionen från? Vem är Mårten gås? Nils Holgerssons hette ju Akka…..Skulle förklara för en italiensk kollega, men visst einte. Kanske måste googla…. Kram!