Behöver vi mellanmål?

VI pratar ofta om att det är viktigt att äta regelbundet. Många gånger ingår råd om att äta mellanmål i detta. Många kostrådgivare menar att man måste äta mellanmål för att kunna gå ner i vikt. Faktum är att detta är helt fel. Det är summan av kalorier IN och kalorier UT som avgör hur mycket du väger. Att fördela maten på dygnets vakna timmar är viktigt men för vissa är mellanmålet en startsignal för en måltid som blir alldeles för stor i förhållande till hur mycket energi man behöver. Att äta ett lagom stort mellanmål på ett café är nästan omöjligt. Muffins, bullar och kakor är så stora att de är mer lagom för tre eller fyra personer.

Ett äpple eller apelsin på eftermiddagen är bra för att behålla energinivån under eftermiddagen. Ett par skedar keso eller nötter gör att du håller dig mätt ännu lite längre, och orkar med ett träningspass på vägen hem från jobbet.

Men att man MÅSTE äta mellanmål för att kunna gå ner i vikt, är faktiskt inte sant. För många som har problem med vikten kan det vara just mellanmålen som gör att de inte går ner. Lagom är bäst.

2 kommentarer