Veckans GP: Mat och träning för den som vill växa

Nu har mina inlägg i GöteborgsPostens papperstidning sommarlov ett tag, men på GP Plus (en prenumerationstjänst på nätet) finns svar på frågor och tips även under sommaren.

Den här veckan har jag fått en läsarfråga från en kille som vill bli större. För att öka i vikt och bygga mer muskler räcker det inte med mer träning – man måste också äta mer än man gör av med så att det finns tillgängliga byggstenar. Kanske behöver man lägga till mer energi i maten (enklast via större portioner pasta, ris och bröd, energirika drycker och mer fett), äta mer mellanmål och skapa smarta träningsvanor så att muskelmassan ökar, det vill säga att successivt öka belastningen under passen och lägga in vilodagar emellan. Det är under återhämtningen musklerna anpassar sig till den tyngre belastningen, då blir musklerna starkare och större.

Konditionsträning ökar förbränningen. För de flesta människor är detta positivt men för den som vill gå upp i vikt är det bättre att spara energin till att bygga upp musklerna.

Några grundläggande knep:

  • Frukost, lunch och kvällsmat varje dag och gärna minst 2-3 mellanmål.
  • Mellanmål någon timme innan träningen så att det finns tillräckligt med energi tillgängligt under passet
  • Återhämtningsmål direkt efter träningen; till exempel en burk keso och en näve torkad frukt och nötter, ett par bananer och en drickyoghurt eller ett par smörgåsar och ett stort glas mjölk.
  • Extra kvällsmåltid strax innan läggdags, till exempel några smörgåsar eller en skål med müsli plus fil eller yoghurt.
  • Låt det inte går för lång tid mellan måltiderna, undvik helst att bli hungrig. Hunger är ett tecken på att den tillgängliga energin i kroppen börjar ta slut och då riskerar man att muskelmassan bryts ner i onödan.
  • Bars och proteinpulver kan vara bra hjälpmedel för att förenkla men det kan bli onödigt dyrt i längden, dessutom är det stor kvalitetsskillnad mellan de produkter som finns på marknaden. Vanlig mat är minst lika bra och med lite planering blir det lika enkelt att ta med sig vanliga mellanmål.

Kroppens benägenhet att bygga muskler är till stor del ärftlig, vissa har lättare att bygga muskler, för andra är det svårare. Som vanligt när det gäller livsstilen och kroppen måste man ha tålamod och se det på lång sikt.

Läs gärna mer på www.gp.se