Choklad med luriga hälsopåståenden!

Många som tillverkar och säljer (och även många som bara tycker om) choklad, vill gärna att vi ska tro att choklad är väldigt nyttigt.

Direkt efter skörd är kakaobönan väldigt rik på antioxidanter. Hur mycket som finns kvar efter de processer som krävs för att förvandla en kakaoböna till den chokladkaka vi köper i affären varierar.

Det finns forskning som visar att man kan förebygga sjukdomar med choklad, det är främst hjärtkärlsjukdomar som har studerats.
På senare tid har nya chokladsorter dykt upp på marknaden – produkter som påstås hjälpa mot de flesta sjukdomar, mycket tack vare sitt höga antioxidantinnehåll som ofta redovisas som ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Kakaobönan har en hög mineralhalt och innehåller mycket energi och näring, med alla nyttigheter följer alltså även en hel del kalorier, och jag tror att det är svårt att äta tillräckligt mycket choklad för att de positiva hälsoeffekterna ska uppväga de negativa – såvida man inte strävar efter att gå upp i vikt och vill ha i sig så mycket energi som möjligt

Den här chokladen med valnötter påstås vara en bra källa till omega 3. När man läser lite mer noga på förpackningen framgår det att hela chokladkakan endast innehåller 2 gram valnötter. Innehållet av omega 3 i valnötter är 7%, alltså innehåller hela chokladkakan 0,14 gram omega 3. Med i bagaget får du dessutom ungefär 300 kalorier – kanske inte riktigt värt besväret om det var omega 3-fettet du var ute efter…

Jag tycker absolut att man ska äta choklad då och då om man gillar det – men bara för att det är gott, inte för att det är någon betydelsefull källa till näring och hälsa.