”Jag tappar orken utan kolhydrater”

Idag skriver jag i GP om kolhydrater. Kvinnan som ställt veckans läsarfråga undrar varför hon ständigt känner sig trött och kraftlös, varför kroppen inte svarar som tidigare, och varför de förväntade träningsresultaten inte kommer. Hon beskriver kortfattat sina funderingar kring kosten och hur hon äter.

Kolhydraterna är musklernas och hjärnans främsta energikälla och betyder mycket både för känslan och resultatet. Särskilt när du tränar på hög intensitet behövs kolhydraterna för att orka ta i det där lilla extra.

Det är helt naturligt att man känner sig kraftlös och trött både fysiskt och mentalt om man äter väldigt lite kolhydrater och samtidigt lever ett ganska aktivt liv – för normalsvensken står kolhydraterna för ungefär halva energiförsörjningen.

Kolhydraterna har fått dåligt rykte på senare tid, framför allt när det handlar om viktminskning, och visst – för mycket vitt bröd, godis, läsk, choklad, chips och kakor är inte bra, speciellt inte för den som inte rör på sig särskilt mycket. Den typen av kolhydratrik mat ger mycket energi i förhållande till hur mätt man blir, och det är lätt att det blir för mycket snabbätna kalorier (som dessutom inte bär med sig särskilt mycket andra näringsämnen). Men personer som är aktiva behöver äta kolhydrater för att få i sig tillräckligt med energi, och för att få ut det mesta av sin träning.

För att orka träna på en högre nivå och för att få tillbaka känslan av att träning är kul, tycker jag att du bör äta mer kolhydrater. Bröd med hela korn, quinoa, dinkel och andra fullkornsprodukter ger ett långsammare blodsockersvar och innehåller mer näringsämnen än till exempel vitt bröd och klibbigt ris.

Ät frukost, lunch och kvällsmat varje dag, och mellanmål om du behöver. Kom ihåg att fylla på med vätska under dagen, och i samband med träningen.

Ofta gör ett mellanmål på eftermiddagen stor skillnad för orken och träningslusten. Bra mellanmål inför ett träningspass är till exempel:

  • 1-2 fullkornssmörgåsar med ost, skinka eller keso
  • ½ burk keso plus 1-2 frukter
  • en fullkornssmörgås och ett glas mjölk
  • en caffe latte och en frukt

För ett par veckor sedan fick jag en liknande fråga från en tjej som i samband med träningen luktar starkt av ammoniak. Läs mitt blogginlägg och lite tips om höstens träning utomhus här.

3 kommentarer

Vilket kass mellanmål. Märks att du aldrig presterat i någon idrott. Mjölk!? Kaffe latté!? Kanske om man bara skall jogga lite annars vill man kanske ha magen med sig.

Hej Magnus!
Tack för din kommentar.
Jag skriver för den stora massan, inte för elitidrottare. Personer som tränar väldigt mycket behöver mer energi och då behöver mellanmålen vara större. Vad just din mage mår bra av kanske inte alls passar för andra personer. Det får man prova sig fram till.
Och vad gäller mina personliga idrottsliga prestationer så är jag rätt nöjd med att springa milen på under 50 minuter med tanke på mina förutsättningar.
Lycka till med allt!