Om barn och proteinberikad mjölk.

Veckans läsarfråga kommer från en orolig pappa som dels undrar om hans tioåring får i sig tillräckligt med protein, och dels om proteinberikad mjölk är ett alternativ eftersom sonen inte äter speciellt mycket kött.

Det finns protein i nästan all mat. Även om man inte äter så stora mängder kött (eller äter kött överhuvudtaget) får man normalt sett i sig tillräckligt – förutsatt att man äter tillräckligt mycket energi, annars går proteinet åt som bränsle.

Hos barn och ungdomar är det särskilt viktigt att man hjälps åt och planerar hela dagens mat och mellanmål så att det finns tillräckligt med energi för att orka med skolan, leken, träningen och allt annat som livet består av för en växande individ.

Det krävs lite planering för att hitta mellanmål som tål att ligga i en träningsväska större delen av dagen, så att man har något att käka innan träningen. Kanske ett par dubbelmackor med ost eller några pannkakor. En liten ståltermos med kall mjölk, plus några isbitar för att den ska hålla sig fräsch. En muslibar – det finns några bra varianter, andra är mer som godis. Ett par frukter är snabbt och enkelt att ta med.

Har man missat att ta med mellanmål kan en färdigbredd macka, risifrutti eller korv med bröd från bensinmacken funka lika bra.

Ja, jag vet att risifrutti innehåller mycket socker, men är man tio år och på väg till träningen är det viktigare att man får i sig energi än exakt vilken form den energin har. Går man på tomgång blir träningen inte lika rolig, man tappar fokus och orkar mindre.

Allt fler klubbar hjälper till med mellanmål innan och/eller efter träningen, och ser att det ger resultat. Jag har bland annat kontakt med ett fotbollslag i Lerum där man serverar o’boy efter träningen, så har tjejerna själva med en macka. Ett utmärkt exempel på hur ett samarbete mellan klubben och föräldrarna bidrar till framsteg för laget.
Läs gärna mer om återhämtningsmål här!

20121016-064733.jpg