Alla hjärtans dag #blogg100 del 19

Idag är det Alla hjärtans dag. En dag full av romantik, rosor och choklad. Men också en dag att tänka lite extra hjärtat vi har kroppen – vår viktigaste muskel.

Det viktigaste man kan göra för att minska risken för hjärtkärlsjukdom är att hålla sig normalviktig och undvika att bli rund om magen. Ett för stort midjeomfång ökar riskerna – eller kanske snarast är en markör för en livsstil som innebär ökad risk för hjärtkärlsjukdomar; osunda kostvanor, stress, för lite sömn, rökning och alkohol.
Midjemåttet är en fråga som oroar många, det märker jag inte minst på alla de mail jag får till min frågespalt i GöteborgsPosten. De handlar väldigt ofta om runda magar.

Jag är övertygad om att motionsvanorna spelar en minst lika stor roll för hälsan som kosten. Träningen gör det lättare att hålla vikten och all träning, men framför allt konditionsträning, tränar hjärtats styrka och uthållighet.

Ett tufft träningspass är bästa sättet att göra sig av med de ämnen som utsöndras under stress, och som i längden kan vara skadliga. Men kom ihåg att ett lugnt pass, till exempel en skön promenad eller mjuk yoga, kan vara precis vad du behöver om du befinner dig längre ner i stresskonen och du behöver en mer mental återhämtning. Träningen påverkar dessutom sömnen positivt. Det är verkligen häftigt hur allting hänger ihop – kropp, själ, tanke, hjärta och hjärna.

Idag ska det förstås vara hjärtformad mat, till exempel

Frasiga våfflor med kvarg, rårörda hallon och lite vaniljsocker.

20130203-170307.jpg
Kärlekskaffe

20130213-111107.jpg
Och snabbgravad lax – som dessutom innehåller hjärtvänligt fett, omega 3 och D-vitamin. Rena hälsococktailen!

20130213-111249.jpg