Hästlasagne – vad är det egentligen vi pratar om? #blogg100 del 23

Veckans matlarm har väl knappast undgått någon. Det har pratats om hästkött i lasagne i alla medier.
Men vad gäller diskussionen egentligen? Hästkött är bra mat, bland annat rikt på protein och järn. Och smaken är det inget fel på.
Vi pratade om det här hemma och min man som är väldigt intresserad av historia menade att det här med ”att man inte äter hästkött” är en kulturell fråga med djupa rötter. Att den som hade som uppgift att ta död på gamla utslitna hästar var tydligen en man av väldigt låg rang förr i tiden, en smutsig typ som ingen ville umgås med.
Jag tror snarare att det är för att vi har en annan relation till hästen än till grisen och kon; hästtjejer vill inte äta sina kompisar. Och definitivt inte riskera att få den serverad som skolmat. Och givetvis handlar det om att vi måste kunna lita på informationen på förpackningen.
Många har reagerat på köttets ursprung – som visst var lite svårt att spåra, men det verkade till slut komma från Rumänien. Det kanske man inte direkt hade förväntat sig – många trodde nog att Findus i Bjuv använder svenska råvaror.
Men detta tyvärr är en av biverkningarna man får räkna med när priset är det enda som betyder något när man väljer sin mat. I Sverige är i många fall kraven på schysst produktion högre än i många andra länder, och då blir det ett högre kilopris.

När jag köper kött väljer jag alltid mat med Svenskt kött-symbolen. Märket betyder att hela produktionen sker i Sverige och det känns tryggt – med allt vad det innebär. När det handlar om färdigmat är det inte lika enkelt, men jag vet att det är bra grejer på gång. När jag var på Årets kock berättade LRF om en app som verkar mycket intressant. Mer om den kan jag inte säga just nu, det får bli längre fram. :)

20130217-092202.jpg
Sen verkar det ju helt vansinnigt att fullt ätbar mat ska brännas och bli biogas, när alla pratar om resurskloka val och matsvinnet är en av de stora miljöfrågorna.
”Eftersom vi inte kan garantera att innehållet överensstämmer med innehållsförteckningen bedömer vi att det här är det enda rätta att göra”, säger Henrik Nyberg på Findus i en intervju i Dagens Industri.
Ja, det har han väl i och för sig rätt i.