Sabbar kaffet näringsupptaget? #blogg100 del 69

En orolig läsare undrar över kaffets inverkan på näringsupptaget i dagens frågespalt i GöteborgsPosten. Förstör kaffet näringsinnehållet i lunchen? Och hur är det med mikrovågsugnen? Minskar näringsinnehållet i lunchmaten man värmt upp i mikron?

Järnupptaget kan försämras av kaffe och te. Frukt och grönsaker (C-vitamin), kött och fisk är några faktorer som är positiva för järnupptaget. Men det som styr allra mest är faktiskt individens behov av järn; en person som behöver fylla på sina förråd tar alltså upp mer än en som inte har lika stort behov.

Vissa vitaminer är känsliga för uppvärmning. För att minimera förlusterna bör man varmhålla maten så kort tid som möjligt, och använda en liten mängd vatten när man kokar grönsaker – C-vitamin bevaras allra bäst om man kokar upp vattnet först och lägger i grönsakerna en kort stund. Det finns (enligt Livsmedelsverket) inga publicerade studier som visat att uppvärmning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet på annat sätt än vid kokning och stekning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod bland annat eftersom uppvärmningen är effektiv och det går snabbt att komma upp i lagom hög temperatur.

Det är bra att äta både tillagade och råa grönsaker; de tillför olika ämnen och har olika egenskaper. Innehållet av vissa vitaminer minskar när grönsaker och rotfrukter tillagas, medan tillgängligheten av andra ämnen ökar. Antioxidanten lykopen som finns i tomater, och betakaroten som finns i morot, blir lättare för kroppen att ta upp om grönsakerna är tillagade och helst också finfördelade, såsom i en mixad tomat- eller morotssoppa. Tomatpuré och ketchup innehåller också lättillgängligt lykopen.

Alltså: Värm gärna maten i mikron, ta en kopp kaffe efter maten om du vill. För den som har järnbrist kan det vara bra att se över hela dagens mat och dryck, för att hitta de bästa kombinationerna och optimera järnupptaget.

kaffe jarnupptag