Tomt i Bamba om det blir strejk #blogg100 del 93

Just nu är det många föräldrar som oroar sig över nästa veckas strejkvarsel inom Kommunal, som bland annat omfattar Kungälvs kommuns måltidspersonal. Om inte konflikten löser sig kommer det inte att lagas och serveras någon mat, det innebär att barnen inte får någon skolmat.
Självklart kommer detta att visa sig i form av bristande energinivåer, kanske koncentrations- och inlärningsproblem och trötta irriterade barn.
Vi föräldrar får göra vad vi kan för att lösa problemet och se till att kompensera genom att äta variationsrik näringsriktig lagad mat på kvällen istället. Hur det går i äldreomsorgen är egentligen en större och mer allvarlig fråga, där kommer ju all mat att stoppas, vad jag förstår. Det här är verkligen en strejk som drabbar utsatta grupper hårt. Dessutom strider det mot Skollagen.

Förhoppningsvis löser konflikten sig snart och vi får tillbaka den fina servicen med varm mat varje dag i skolrestaurangen. Till dess ligger det i föräldrarnas händer att fixa lunch och mellanmål till barnen. Prata med barnen och fixa tillsammans en matsäck som de gillar, så man vet att de äter den – men skippa kex och kakor.

Först och främst behöver man en liten kylväska till varje barn. Många av de basvaror som gör barnen mätta och som ger bra med näring och energi kräver kylförvaring. Har man ingen liten kylväska bör man åtminstone se till att ha en termos med kall mjölk med sig. Kanske skolan kan erbjuda kylförvaring på något sätt. Fråga!

Här är några förslag att välja bland till en bra matsäck som ska räcka både till lunch och mellis:

  • En flaska mjölk eller drickyoghurt, eller tjockare yoghurt i en burk med lock.
  • Müsli eller flingor
  • Banan, äpple, päron, vindruvor, mm
  • Smörgåsar med bra matigt pålägg såsom kokt skivat ägg, vändstekt ägg, falukorv, kycklingfilé, rostbiff, skinka, kassler, kalla köttbullar, keso. Rester från gårdagen är ofta bra som pålägg. Gör gärna dubbelmackor med grovt bröd eller tunnbrödsrullar. Bre smör/margarin eller färskost, exempelvis Philadelphia på om du vill.
  • Pastasallad med kall pasta, kött eller kyckling i bitar, de grönsaker som barnet gillar, kanske lite majs eller gröna ärter, och eventuellt en dressing med olja
  • Kalla pannkakor, sylt, mos, keso i en separat burk eller färdigrullade med fyllningen på plats.
  • Piroger (helst hemgjorda)
  • Kokt ägg och kaviar
  • Morotsstavar, gurkstavar, paprika, cocktailtomater
  • Müslibars. Tänk på att de flesta skolor och förskolor har totalt förbud mot mandel och nötter, läs innehållsförteckningen för att säkerställa att färdiga bars inte innehåller nötter eller mandel. Eller gör dina egna – klicka här för recept.

Under rådande (kommande) förutsättningar kan man kanske inte kräva samma variation och väl sammansatta luncher som barnen är vana vid, så man får se till att helheten blir så bra som möjligt, och lägga lite mer tid och omsorg vid kvällsmålet.blommigfalukorvBlommig falukorv till lunch?!