5:2 vs 7:2; diet statement i GöteborgsPosten

Nu är jag är rätt less på allt dietsnack. Och återigen är jag lite förvånad över hur svenskarna (inte minst media) låter vågen skölja över  – och att ingen av de trovärdiga och stora aktörerna agerar. Det vore välkommet om till exempel 1177, Livsmedelsverket eller Folkhälsoinstitutet berättade var skafferiskåpet ska stå.

Jag har fått positiv feedback från många håll angående min senaste krönika i GöteborgsPosten. I söndagens spalt redogjorde jag för om min syn på 5:2:

5:2-dieten har verkligen tagit Sverige med storm. Att fasta, eller äta så lite som 500-600 kcal, två dagar i veckan ska enligt förespråkarna vara bra för cellerna och ge oss ett längre liv. Men i media, och för de flesta av de som lever enligt 5:2, handlar det om att gå ner i vikt.

Förutsatt att man äter bra mat i lagom mängd under de fem dagar i veckan då man äter kan det här absolut vara en bra metod. Viktminskning handlar om att äta mindre kalorier än man förbränner, och då kan varannandagsfasta vara ett sätt att minska summan av energi totalt sett, men är det hållbart i längden? Jag tror inte det.

I slutändan handlar det om att hitta långsiktigt sunda vanor, att äta lagom mycket i förhållande till hur mycket man rör på sig, och att få i sig alla näringsämnen man behöver. jag ställer mig frågande till hur det fungerar när man har familj – du som vuxen är en viktig förebild för dina barn. Hur ska jag motivera barnen att äta regelbundet om jag inte gör det själv? Och hur ska tonårstjejer få ett sunt och normalt förhållande till mat om föräldrarna beter sig som att de har ätstörningar och varvar svält med hetsätning?

Jag tror att många tycker det är skönt med enkla tydliga regler kring ätandet, men jag tycker man ska lyfta blicken: Mat är inte enbart kalorier; det är vitaminer, mineraler och andra näringsämnen, det är protein och livsnödvändiga fettsyror.

Mat är dessutom tradition och kultur, och energi för att leva, tänka och träna.

Jag vill hellre rekommendera 7:2-metoden, enligt inspiration från Mark Lewengood; Ät vanlig mat i lagom mängd 7 dagar i veckan, och träna 2 dagar i veckan.

Låt inte en diet sätta agendan för hur du ska leva ditt liv.

Läs gärna även min tidigare krönika i GöteborgsPosten på samma tema.