Sports Nutrition Conference 2014

Tidigare i år arrangerades International Sports Nutrition Conference på Bosön utanför Stockholm. I senaste numret av DietistAktuellt skriver jag en sammanfattning av kongressen, främst inriktat på kolhydrater för fysisk och mental prestation. Artikeln International Sports Nutrition Conference 2014 Komplett kongress om idrottsnutrition har även publicerats på Svensk Förening för Idrottsnutritions (SFIN:s) hemsida.

En kort sammanfattning av det superintressanta programmet kommer här:

Louise Burke inledde med ett föredrag om kolhydraternas roll vid träning. Ron Maughan tog vid för en fortsättning med fördjupning kring kolhydrater och prestation. Romain Meeusen gav oss en inblick i hur man med kosten kan öka mental prestation och uthållighet. Ofta är det hjärnan och tankens kraft som sätter ribban för den fysiska prestationen, bland annat genom att kolhydraterna tar slut och man tappar orken och lusten att fortsätta.

Stuart Phillips redogjorde för proteinets roll vid uthållighetsidrotter och Luc van Loon för protein och återhämtning.

Susan Shirreff’s presentation handlade om vätska vid fysisk aktivitet. Graeme Close föreläste om betydelsen av vitamin D i samband med prestation och Glen Davison om antioxidanter, immunologi och prestation. Louise Burke talade om prestationshöjande kosttillskott och Andrew Jones om nitratets roll vid uthållighetsidrotter.

Ron Maughan föreläste om biverkningar av kosttillskott. Dessa kan orsakas såväl av ämnen som finns i produkten enligt innehållsdeklarationen som av andra ämnen som finns där på grund av kontamination – eller otillåtna ämnen som tillsatts för att förstärka eller addera en önskad effekt.

Anna Melin gav en grundlig och engagerande genomgång av mekanismer och konsekvenser av långvarig energibrist och Ina Garthe om olika viktminskningsmetoder för idrottare.

Kevin Tipton fördjupade våra kunskaper om nutrition i samband med idrottsskador. Slutligen redogjorde den norske landslagsläkaren Ola Ronsen hur man med hjälp av riktlinjer och strikta hygienregler lyckats minska sjukdomsfrekvensen och höja prestationen i norska landslag, framför allt i stora mästerskap.

Här kan du läsa sammanfattningen om Kolhydrater och prestation.