Dags för fredagsmys??

Igår kom min tioåriga son hem med en lista, en inköpslista över vad han och hans klasskompisar ska bidra med till ett disco som de med hjälp av föräldrarna ska ordna på fredag.

När jag såg listan undrade jag först hur många andra klasser de skulle bjuda in. Eller om de skulle starta en kiosk… För listan var verkligen omfattande, och jag visste ju att det var ett gäng mammor som hade gjort planeringen – inga barn hade varit med och skrivit eller tyckt till om listan.

Sammanlagt är det 20 liter läsk, 48 chokladbollar, 1,8 kg chips (6 st 300 gramspåsar), 1,5 kg ostbågar (6 st 250 gramspåsar) och 9 kg smågodis. Detta ska under ett par timmar ätas av 28 st tioåringar; per barn ungefär en halv stor pet-flaska med läsk, 2 chokladbollar, 65 gram chips, 55 gram ostbågar och drygt 300 gram godis. Det kallas Disco men jag vet inte om någon kommer att ha tid eller ork att dansa.

Skärmavbild 2014-10-03 kl. 09.36.11

Kanske har man tänkt att det bara inte får ta slut, kanske att alla vill ha av bara en sort, och det är ju faktiskt upp till var och en hur mycket man sätter i sig. MEN: det är vårt ansvar som vuxna att visa barnen vad som är normalt och rimligt.

Jag kände mig som Häxan Surtant, men var bara tvungen att agera. Det handlar inte om att jag vill sätta sordin på feststämningen eller att ”dietistmamman” ska komma med sina långa pekfingrar och lägga sin näsa i blöt.

Om man vill äta junk så är det väl helt okej; då och då och i rimliga mängder. Men varför så hysteriskt mycket? Det finns barn som har problem med att sätta gränser, som kanske inte klarar av att stoppa innan de mår dåligt av allt socker och allt annat skräp som den här så kallade maten innehåller. För de barn som har problem med vikten blir det en verkligt tuff utmaning och det skapar många frågor – äter alla andra SÅHÄR mycket när dom har fredagsmys?!

Det sjuka är att folk undviker frukostflingor och yoghurt för sockrets skull, och sen tycker att det här är normalt??!

Jag näringsberäknade, av ren nyfikenhet, och här är resultatet:

  • nära 2500 kcal
  • 87 gram fett och
  • nästan 400 gram kolhydrater, varav det mesta är socker. 100 gram socker kommer från läsken.

Som jämförelse är rekommendationen för en tioåring ca 2200 kcal totalt per dag,  80 gram fett och 275 gram kolhydrater varav max 55 gram socker.

fredagsmys_med_4c

Jag mailade den ansvariga föräldern och tipsade om att man skulle kunna spara stora delar av det som köpts in, för att ha på nästa kalas – man vill ju inte vara värsta surtanten och kritisera dem som lagt ner tid och energi på att planera. Hon svarade att man hade tänkt på detta som ett enstaka tillfälle.

Jag undrar hur många enstaka tillfällen en normalt social tioåring har varje vecka; Ett kanske? Eller två? Eller tre? Vid ett sånt här tillfälle får man alltså i sig mer energi än man behöver på en hel dag, utan att det följer med en enda vitamin eller annat bra näringsämne.

Och sen undrar jag vem som ska ta hand om följderna…

Vi behöver visa barnen att man kan ha roligt utan att trycka i sig massor av skräp.
Kalas och fest måste inte vara marinerat i sockerlag.

föreläsning-mat-barn-förskola-dietist

 

Tillägg 4 oktober 2014: Vill du veta mer? Läs lördagens blogginlägg här!

9 kommentarer

Oh my science! Det är vansinniga mängder! Min erfarenhet från att ge kostråd i butik när föräldrarna handlar är att man begränsar sockret genom att låta barnen få special K röda bär istället för frosties. Smaksatt yoghurt behåller man eftersom att barnen tycker att den är så god – och ”lite socker gör inget”. Räknade ihop 28 sockerbitar per vardagsfrukost hos en barnfamilj som äter ”nyttigt i veckorna”. :-)

Skönt att läsa att det finns fler som inte klarar av att vara tyst i sådana lägen!!! Det blir lätt en hysteri kring mat/snacks – svulla på hög nivå!! Usch!!! Lagom är bra!!! ( vad nu det innebär för individen)

Heja Kajsa! Bra att du reagerar! Ska de kräkas hela bunten? Var lycklig när jag och storebrorsan fick dela en 33 cl flaska läsk i sen åldern. Undrar också varför fredagsmys måste vara så förknippat med socker och snacks? Vi försöker lära våra tjejer, fem och sju år gamla att själva fredagsmyset är att familjen äter god mat och umgås. På sin höjd lite glass efter maten, absolut inget mer. De måste ju få längta lite efter lördagsgodiset också. Du har helt rätt i att vi vuxna måste vara goda förebilder!

Det här var ett stort tvisteämne mellan mig och kollegor när kag arbetade som lärare. Hela fredagsmysdiscokomsumtionskulturen. För mig framstår det som den orala belöningen och jag ser en koppling i framtiden till mat eller alkoholbelöning. Ingen som ville diskutera detta, nynna ” Nu är det fredagsmys” reklamloopen i stället, börja gärna på onsdag . . . Grrr går igång på detta, fortsätt säg ifrån!

Det åts nog en hel del, men barnen fick med sig resterna hem så allt gick iaf inte åt…
En supersnuskig påse med blandning av snacks och snask fick vi med oss hem; direkt i sophinken. Så himla onödigt.
Nästa gång blir det andra bullar! ;)

Galet. Vi gör bra och viktigta insatser i butikerna, inte minst genom att visa att ”dietisten” inte är en ”trist en” – mer sånt! :)