Nytt år – nytt liv?! Nu kör vi!! 3. Rör dig mer.

Att det är bra att träna kommer väl knappast som en överraskning. Men att vårt vardagliga stillasittande faktiskt är direkt farligt är relativt nya forskningsrön.
Sitta är det nya röka. Att sitta för mycket är livsfarligt, den insikten påminner mycket om när kunskaperna om rökningens hälsorisker blev allt mer kända för ett trettiotal år sedan.
Att vara fysiskt aktiv är en förutsättning för att kroppens system ska fungera. För låg fysisk aktivitet leder till att muskler förtvinar, skelettet blir svagare, ämnesomsättningen sjunker och halterna av blodfetter, socker, stresshormoner med mera stiger. Det gäller alla, oavsett ålder och förutsättningar.
Att låta bli att sitta stilla i vardagen är viktigare än att träna superhårt ett par gånger i veckan. Att kombinera båda är det allra bästa. Har du ett stillasittande jobb är det viktigt att ställa sig upp då och då, sträcka på sig och aktivera musklerna. Stå helst vid skrivbordet några timmar per dag.
Träning minskar risken för stressrelaterad depression. Här kan du läsa mer om hur vältränade muskler förändrar strukturen hos ämnen som utsöndras vid stress, så att de inte kan nå hjärnan.
När du rör på dig ökar blodcirkulationen i hela kroppen, vilket bland annat innebär att hjärnan fungerar bättre. Ökad blodgenomströmning bidrar till att hjärncellerna förses med näring, energi och nytt syre – viktiga förutsättningar för inlärning, minne och koncentrationsförmåga. Så när du har en tuff nöt att knäcka – ta en promenad eller gå och träna!
Mer om hur livsstilen och träningen påverkar hjärnan hittar du här.
När du rör på dig ökar ämnesomsättningen och förbränningen, det gäller vilken aktivitet som helst som innebär att du är mer aktiv än stillasittande. Gör något du gillar, gör det ofta och variera gärna. ATT är viktigare än exakt VAD eller HUR. Små skillnader i vardagen kan på sikt göra stora skillnader på din vikt och hälsa.
Här kan du läsa del 2 av 5 i denna serie.

IMG_9348-0.JPG