Hjärna. Hjärta. Mage. I Naturvetarnas tidning

I det senaste numret av magasinet Naturvetaren finns ett reportage om mig och den nya boken. Klippt ur texten:

”– Jag vill visa att det kan vara enkelt att leva hälsosamt. Vi behöver hitta tillbaka till det vardagliga och det vi har på hemmaplan; och komma bort från specialdieter och bär och frön från andra sidan jordklotet, säger dietisten Kajsa Asp Jonson.

Hon kom i augusti ut med boken Hjärna. Hjärta. Mage., som tar ett helhetsgrepp kring hälsa och kost. Halva boken är lättillgänglig fakta om bland annat hälsosam livsstil, näring, magen, sömn, träning och mindfulness.

– Allt hänger ihop och jag vill berätta om det på ett ganska djuplodande sätt, till exempel hur hjärnan påverkas av vad och hur man äter. Jag vill visa de komplicerade sambanden på ett sätt som folk kan använda. Så att de kan göra små förändringar som gör skillnad på lång sikt.

Den andra halvan av boken består av recept med en kort inledning kopplat till vetenskapen och med konkreta tips. Jag faller till exempel för rubriken Ta en macka för framtiden, som följs av en förklaring till varför en matig macka till lunch är ett bra val för klimatet.

– Mat som är nyttig ska också vara god. Man måste få njuta. Jag tycker inte att det ska vara svårt eller skuldbeläggande att leva hälsosamt. Den stressen gör nog mer skada, säger Kajsa Asp Jonson.”…