Bästa dieten, svenskarnas kondition & mindful eating

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden reflekterar Anna och Kajsa vidare kring mindful eating och konstaterar att det finns väldigt många perspektiv på matvanor och ätande. Många har funderingar kring det och äter av helt anledningar än att kroppen behöver energi och näring – andra äter helt enkelt för att de är hungriga. Det finns inga rätt eller fel, men det är intressant och har stor betydelse för hur vi mår.

I avsnittet pratar vi även om teveserien Bästa dieten, och vill framför allt tipsa om det tredje avsnittet där man belyser den starka trenden att alla har sin egen diet och specialkost, och även redovisar vilken kost som funkar bäst för hälsan. Fyra olika par har fått äta antingen LCHF, vegan, 5:2 eller enligt tallriksmodellen, alltså Nordiska näringsrekommendationer, och man har tittat på hur de mått och vilka mätbara resultat de fått av en månad på respektive ”diet”.

Vi diskuterar även en forskningsstudie som gjorts på Centrum för idrottsforskning. Enligt studien som baseras på 350.000 hälsoprofilbedömningar under 1995-2017 har varannan svensk dålig kondition och den har försämrats. Andelen personer med så låg kondition att det är farligt för hälsan har nästan fördubblats under de senaste tjugo åren.

Konditionen är en av de enskilt starkaste påverkansfaktorerna för hälsa, sjukdomsrisk och livslängd, och påverkas framförallt av regelbunden fysisk aktivitet där man höjer pulsen.

Det är inte i första hand den organiserade idrotten som minskat, utan vardagsmotionen. Arbetsgivaren och arbetsplatsen har en viktig roll i att främja rörelse under arbetsdagen, till exempel att göra det möjligt att gå eller cykla mellan möten, att främja promenadmöten och vara positiv till träning på arbetstid.

Lyssna här på senaste avsnittet av Friskvårdspodden!