Därför behöver vi sova – gott och tillräckligt

Regelbunden god sömn är en förutsättning för återhämtning, hälsa och välmående. Vi har olika personlighet vad gäller sömnen – vissa är kvällsmänniskor, andra är mer pigga på morgonen. Morgonmänniskor är ofta lättväckta medan kvällsmänniskor sover mer djupt.

När du sover bra och tillräckligt på natten klarar du dagens utmaningar och stress bättre. Under sömnen återhämtar sig kroppen och hjärnan, intryck och ny kunskap bearbetas och delar av det läggs på minnet. Kroppen varvar ner, pulsen och blodtrycket sjunker, andetagen blir lugnare och musklerna slappnar av. Att sova tillräckligt har betydelse för hormonbalansen, immunförsvaret och för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, depression och utmattningssyndrom.

De flesta vuxna behöver cirka 7-8 timmars sömn, barn behöver sova mer. Under natten går vi igenom 4-6 sömncykler à ca 90 minuter.

Sömnen behöver vi bland annat för hjärnans återhämtning och cellreparation, för minnet och kognitiva funktioner. För lite sömn kan förutom trötthet ge huvudvärk, koncentrationssvårigheter och göra att man blir lättirriterad. Sömnbrist kan även göra att kroppen påverkas mer vid stress, försämra immunförsvaret, öka aptiten och sänka ämnesomsättningen. Ofta leder obalansen till bukfetma och ibland inflammationsprocesser.

Samtidigt som vi sover mindre och sämre än någonsin ställer vår moderna livsstil höga krav på hjärnan, till exempel på jobbet, vid skiftarbete, resor över tidszoner och oregelbundna arbetstider. Dessutom är många ambitiösa även på fritiden.

Motion och rörelse kan förbättra dina sömnrutiner och sömnens kvalitet. Träna helst några timmar innan läggdags så du hinner varva ner. Att äta regelbundet och lagom mycket påverkar sömnen positivt, medan alkohol, nikotin och koffein gör att du sover sämre.

På 1177.se kan du läsa mer om sömn.