Ta en macka, för hälsan och klimatet!

Mackor och bröd har under många år haft dåligt rykte i hälsosammanhang. Många tror att bröd och smörgåsar måste undvikas, t ex för att man tror att kolhydrater och gluten är något dåligt för hälsan. Eller för att mackor är något man per automatik blir tjock av.

Men precis som med allting annat så är det innehållet och ingredienserna i mackorna som avgör. Välj gärna bröd med hög andel fullkorn och prova att variera dina pålägg. Ost, korv och leverpastej innehåller ofta mycket mättat fett – har du provat grönsaker som pålägg? Så. Gott.

Kolla in mina frukostmackor – rena hälsoboosten med rostat krispigt fullkornsbröd, bönor, avokado, tomat, lite flingsalt och olivolja. Massor av smak och en grymt bra start på dagen!

Bröd med hög andel fullkorn har många positiva hälsoeffekter och är dessutom helt växtbaserat och har låg klimatpåverkan.

Jag använder fryst avokado – snabbt och smidigt att den alltid är perfekt mogen, man behöver bara ta fram så mycket som behövs, och så slipper man en massa svinn.

  • Tänk att en god smörgås kan göra skillnad för såväl vår hälsa som för klimat och miljö. Med smörgåsen bidrar vi till hållbara matvanor genom protein från växtriket och vi fyller kroppen och hjärnan med både kolhydrater, protein och näring.