Många faktafel i Sydsvenskans test av vegodrycker

I dagens Sydsvenskan finns ett stort reportage där man har testat vegodrycker. Enligt rubriken är risdryck det bästa alternativet till mjölk. I artikeln uttalar sig en vegokock som expert och enligt henne är dryckerna som testats jämförbara med mjölk. Det är det är ur flera perspektiv både tråkigt och väldigt missvisande.

Om man hade låtit mjölk vara med bland dryckerna som jämförs hade man tydligt sett att det inte stämmer – mjölk innehåller proteiner, vitaminer och mineraler som man inte får i sig om man väljer de växtbaserade alternativen. Jag hoppas att Sydsvenskan nästa gång de behöver en expert inom kost, näring och hälsa frågar någon som har en yrkesutbildning inom just detta. En dietist till exempel. Och då hade man även kunnat ge en bättre helhetsbild av näring i olika faser i livet, matvanor, hälsa och klimatavtryck.

Risdryck bidrar inte på något sätt med något som är positivt för klimat, miljö eller hälsa. Råvarorna kommer aldrig från Sverige utan får färdas långt innan de blandas med vatten, socker och tillsatser för att bli något som påminner om mjölk. Ris ger ett stort klimatavtryck där det odlas och innehåller så höga halter arsenik att Livsmedelsverket avråder från att använda t ex riskakor och risdrycker, särskilt till barn. Läs gärna mer om det här.

Tillägg den 9 sept 2021: Har efter att jag skrev detta blivit uppmärksammad på att reportaget inte var ett jobb gjort av Sydsvenskan utan en artikel som gick ut via TT. Den har därmed spridits i tidningar över hela landet. Under veckan har jag även sett att vissa tidningar (Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad) har gjort en liten notis för att förtydliga att det var i smaktestet som risdryck var det bästa alternativet och att uppgifterna om näringsinnehållet i vegodryckerna delvis var fel.