Medelhavsmat på förstasidan

Ohälsosamma matvanor är efter tobak den främsta riskfaktorn för ohälsa och för tidig död i Sverige. Vi äter för lite fullkorn, fisk och hälsosamt fett, för lite frukt och grönt, nötter och frön. Vissa behöver äta mindre socker, salt, rött kött och chark och många behöver hitta en bättre balans mellan hur mycket energi man får i sig via mat och dryck, och hur mycket energi man egentligen behöver.

I dagens Expressen finns en intervju med mig om fördelarna med att äta mycket grönsaker, frukt & bär, fisk, skaldjur och hälsosamt fett. Vissa kallar det medelhavskost, men översatt till nordiska livsmedel blir det ännu bättre: Fullkorn är ju bästa hjälten bland friskfaktorerna i våra matvanor!

Läs gärna vidare under bilderna.

Ohälsosamma matvanor och för hög vikt ökar bland annat risken för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, samt typ 2-diabetes, övervikt och fetma. Många behöver äta mer grönsaker, frukt, fullkorn, fisk och hälsosamt fett som till exempel rapsolja eller olivolja, nötter och frön. Fleromättat och enkelomättat fett förbättrar blodfetterna och kan bidra till att minska risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Senaste forskningen om medelhavskost (PREDIMED-studien) visar dessutom att det har stor potential för att minska risken för till exempel typ 2-diabetes och bröstcancer.

Fiberrik mat som grova grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn gör det lättare att hålla en hälsosam vikt och kan även bidra till att minska risken för cancer, främst tjock- och ändtarmscancer, men det är många fler cancerformer som har visats ha koppling till för hög vikt.

En kost som innehåller mycket fiberrika grönsaker, fullkorn, fisk och magra mjölkprodukter kan bidra till att minska risken för diabetes typ 2. Att hålla vikten och gå ner i vikt om man behöver det är viktigast för hälsan.

Tack Expressen för att ni valde att ge utrymme för en bra och vettig artikel om sambanden mellan kost och hälsa!