Mat ska aldrig bidra till skam

Då och då blir jag upprörd över vad jag ser i sociala medier. Men det går bara inte att bemöta allting där, det tar ofta väldigt mycket tid att svara på en massa tyckar-kommentarer från hangarounds som i ur och skur ställer upp för sina idoler. Men Hjälp! vad mycket felaktiga budskap och ångestskapare det finns därute. Mat ska ju vara härligt, gott och ge både mental och fysisk energi. Den ska aldrig vara ett verktyg för att skuldbelägga eller skapa oönskade känslor.

Vi möts ständigt av budskap kring mat och hur man ska göra ”rätt” i matdjungeln. Löpsedlar, annonser och influencers ger tips och råd om hur vi ska äta, ofta kopplat till att få bättre hälsa eller att bromsa åldrandet, eller till någon form av hot. Även på SVT, på bästa sändningstid, får tyckare utrymme att uttala sig kring hur man ska göra och vara ”rätt”. Oftast är reglerna mer eller mindre påhittade.

Många följer någon diet, religion eller har gjort ett etiskt ställningstagande, eller inspireras av någon som tycker sig ha facit i hand. Och det kan nästan vara som religion även då. Just nu är det några som med hårda ord ställer livsmedelsindustrin i mot väggen – och sätter därmed en osynlig dumstrut även på de som väljer ”fel” i mataffären. Följarskaran förstärker och sprider budskapen vidare: ”livsmedelsindustrin vill oss illa”, ”maten gör oss beroende”, ”undvik tillsatser”, ”processad mat är som knark”.

Nu senast är det en välkänd bagare som är ute och vevar om ”farliga” ingredienser i bröd. Som om det inte fanns tillräckligt mycket av ”du blir tjock av bröd”, kolhydratsfobi och myter om gluten därute… 

Bröd är bra!

Bröd är en fantastisk källa till fullkorn och fibrer, och ett klimatsmart livsmedel. Bröd och mackor är enkelt att variera och kan bli hur hälsosamt som helst. Men enligt ovan nämnda bröd- och surdegsinfluencer finns det inga som helst genvägar till bra bröd.

Livsmedelsindustrin vill inte luras eller göra oss illa. Företagen som levererar mat till butikerna är en förutsättning för att vi ska kunna leva det liv vi vill. Utan fabriker som tillverkar mat skulle åtminstone jag inte ha tid att göra något annat än att stå och röra i grytor och baka bröd. Processer och tillsatser som finns i maten gör att den håller längre, det bidrar till lägre priser. Produkterna på hyllorna är både resultatet av, och grunden till, att hemmafruar idag är relativt sällsynt. Motsatsen till kvinnofälla, alltså.

All heder och respekt till den som vill och kan lägga tid och pengar på hemlagat och på småskaligt producerade råvaror, men tack och lov finns det även snabbare alternativ som också är bra. Mat ska aldrig – av något skäl alls – förknippas med skam.

Bild tagen av Katja Ragnstam, för boken Klara, färdiga… kör!

Skrivet av (som alltid på denna sida!) Kajsa Asp Jonson, journalist och legitimerad dietist. Jag skriver texter och artiklar som förädlar vetenskapliga rön till lättillgänglig svenska.