Christian Benedict pratar sömn i Friskvårdspodden

I det här avsnittet av Friskvårdspodden får vi besök av sömnforskaren Christian Benedict. Han är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om hur sömn och sömnbrist påverkar vår hälsa och prestation. Hans forskning har även visat att otillräcklig sömn ökar frisättningen av hormoner som ökar aptiten och leder till förhöjt blodsocker. 

Hur viktig är sömnen för hjärnans och kroppens hälsa? Vad finns det för risker med att sova för lite, och hur påverkas våra (och framför allt ungdomars) hjärnor av sömnbrist, skärmar och koffein? Och vad finns det för knep för att sova bättre? Det är några av frågorna vi diskuterar.

Christian Benedict har skrivit boken ”Sömn Sömn Sömn: Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn” och ”Sov dig till ett bättre liv,”. Faktainnehållet grundar sig på både egen och andras forskning, samt hans personliga erfarenheter, särskilt från den period då han var en sömnstörd fyrabarnsfar.

Hur påverkar då sömnbrist vår prestation?

Sömnbrist gör oss sömniga, mindre motiverade, man har mindre ork och blir uttröttad tidigare, koordinationen försämras. Sömnen kan vara avgörande för hur du presterar, och hur mycket av dina färdigheter du får tillgång till samt hur mycket lust och ork du har för att göra det du ska, fysiskt såväl som psykiskt.

Sömnbrist gör att hjärnan reagerar på viss mat på annat sätt och mat får en mer belönande effekt. Man äter större portioner och känner inte mättnad på samma sätt. Halterna av mättnadshormonerna Leptin och Ghrelin rubbas och kroppen påverkas kroppen på många sätt, bland annat viktuppgång och förändringar i kroppssammansättningen; man bryter ner muskler och bygger upp fettväv. Dessutom blir vi mer stillasittande och mindre aktiva när vi har sömnbrist. 

Avslutningsvis gav Christian oss sina bästa sömntips: 

Alkohol kan göra det lättare att somna men ger en sämre sömnkvalitet p g a fragmenterad sömn (man sover oroligt), halsbränna mm.
Fysisk aktivitet ger en bättre sömnkvalitet
Frisk luft och dagsljus är positivt; samla intryck och utmana hjärnan.
Skapa rutiner och regelbundenhet – som Skalmans mat- och sovklocka. 

Varmt välkommen in och lyssna! Du hittar avsnittet på Spotify, via de flesta poddläsare och kan även lyssna direkt här:

Såhär såg det ut när vi träffade Christian Benedict förra gången han var gäst hos Friskvårdspodden. Den här gången hade vi honom hos oss via telefon.