Friskvårdspodden djupdyker i klimakteriet

Klimakteriet är en fas i livet som i princip alla kvinnor kommer att gå igenom. Trots det är det många (både kvinnor och män) som inte har koll på vad övergångsåldern innebär – att kroppen påverkas betydligt mer än vad som märks i form av vallningar och oregelbundna blödningar.

Med Betty Wassenius hjälp – och Friskvårdspodden som kanal – vill vi här bidra till kunskapsspridning om klimakteriet och menopaus, och samtidigt avdramatisera och lyfta det positiva i denna livsfas. Betty är tandläkare, föreläsare och PT, och med insikter, acceptans och kunskap vill hon bidra till fysisk och psykisk hälsa, styrka och välmående hos kvinnor i alla åldrar, eller som hon själv säger: #måsnyggt

Vad innebär klimakteriet? Vilka symtom finns det? Hur ska man träna, äta, sova och njuta i denna period i livet? Vad finns det för hjälp att få och hur hittar man den? Vad har arbetsgivaren för ansvar och roll, och hur kan man stötta varandra igenom övergångsåldern?

Det är några av de frågor vi diskuterar i det här faktaspäckade avsnittet om kvinnors hälsa. Välkommen in och lyssna, via Spotify, andra poddläsare eller länken här nedanför!

Symtomen när östrogenet sjunker är många och ibland svåra att koppa till just klimakteriet och förändrade hormonnivåer. Värmevallningar är ett tydligt symtom, men även dessa kan vara tecken på förklimakteriet och klimakteriet:

Sömnsvårigheter, ledvärk, muskelvärk, migrän, huvudvärk, dimhjärna eller hjärndimma, koncentrationssvårigheter, stress, torra slemhinnor, torra ögon, rinnande ögon, rinnande näsa, oro och ångest, humörsvängningar, urinvägsbesvär, urinvägsinfektion, histaminintolerans, torr hud, kroppen förändras och reagerar inte på träning så som den brukar.

Lyssna på avsnittet, och om du känner igen dig i något av det vi pratar om, så tveka inte, utan sök hjälp. Det finns mycket man kan göra för att må bättre under dessa viktiga år i livet.