Skolfrukost – morgonmål som gör skillnad

Idag var jag moderator på ett seminarium om gratis frukost i skolan, i den vackra Partimatsalen i Riksdagshuset. Forskaren Dan-Olof Rooth berättade om vilken betydelse skolmat har haft för Sveriges utveckling och ekonomi, och efter det diskuterade en panel kring vad frukost gör för skillnad för hälsa, lärande, utveckling och mående.

Skolmaten har stor betydelse, och den senaste tidens ekonomiska utveckling gör att maten i skolan fått en ännu större roll för barns tillgång till energi och näring. Frukosten är viktig för förutsättningarna att ta del av och göra det man ska i skolan under förmiddagen.

Tack Malin Larsson (S) och Sara Larsson (C) som arrangerade mötet i Riksdagens partimatsal, till LRF för initiativet och till panelen som bidrog med sina infallsvinklar; Gunilla Martinsson från Skolmatsakademin (RISE), Emma Blomdahl Wahlberg (Generation Pep), och Björn-Andreas Eriksen (Engelska skolan, Tyresö). Tack också till Andreas Hermansson (Mora kommun) för kloka tankar och bra input inför mötet!

Skolmat gör skillnad – och som forskaren uttryckte det: Lots of bang for the buck!

Läs gärna mer om skolfrukost här.