På Vetenskapsfestivalen, med vännerna i Brain athletics

I världens så kallade blå zoner blir många över 100 år gamla. Kost, rörelse och meningsfullhet bidrar till ett långt och vitalt liv, och äldre personer är en viktig del av samhället och gemenskapen.

På lördag, inom ramen för Vetenskapsfestivalen, deltar jag i ett samtal om hur vi i Sverige kan inspireras av de blå zonerna. Moderator är Kalle Selander och även Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet, och Ingmar Skoog, Sahlgrenska akademin, medverkar, tillsammans med ett antal representanter från föreningen Brain Athletics. Länk till programmet finner du längst ner i detta inlägg.

Maten är självklart mitt spår, och det är egentligen inga konstigheter:

Ät mer grönt
Grönsaker, rotfrukter, baljväxter (ärtor, bönor och linser) och fullkorn är en bra grund. Ät dig skönt mätt på mat som gör att du mår bra. Fibrer och fullkorn är viktigt för hela hälsan, bland annat vikten, blodsockret, blodfetterna – och hjärnans hälsa.

Lägg till proteiner med mervärden såsom fisk (protein + hälsosamt fett + mineraler + D-vitamin), kyckling (protein + mineraler), ägg (protein + vitaminer), mejeriprodukter såsom kvarg, keso och yoghurt (protein + kalcium + D-vitamin) eller kött (protein + järn och andra mineraler). Vi bör för hälsan som helhet och klimatet begränsa mängden kött till några gånger i veckan (totalt ca 500 gram), och välj gärna svenskt.

De olika näringsämnena bidrar på olika sätt till kroppens hälsa och funktioner. 

Det hälsosamma fettet
Mjukt fett, såsom rapsolja och olivolja, fet fisk, avokado, nötter och frön, bidrar med smak, crunch och inte minst – fetter som behövs för mättnad, energi, hjärt-, kärl- och hjärnhälsa. Frukt och bär ger mycket näring och pigga smaker.

SSS – sparsamt med socker och salt
Var sparsam med socker och salt, låt istället matens och råvarornas smaker komma fram. Vi i Sverige äter dubbelt så mycket salt som är hälsosamt, det påverkar bland annat blodtrycket och ökar därmed risken för hjärt-kärlsjukdom.

Lugn och njutning – mindful eating
Låt maten och dina måltider få det utrymme den förtjänar. Sätt dig ner och ät i lugn och ro, lägg bort alla skärmar och fokusera istället på att uppleva matens smaker, konsistenser, doft och färger. När du äter långsammare hinner du känna i tid att du är mätt och nöjd, och det blir lättare att äta lagom mycket.

Läs gärna mer hos Brain Athletics och på Vetenskapsfestivalens hemsida!

I boken Hjärna, hjärta, mage finns en djupare beskrivning, och många läckra recept på samma tema.