Friskare utan kött? #blogg100 del 6

Den välansedda medicintidskriften American Journal of Clinical Nutrition publicerade nyligen en studie som visar att vegetarianer är friskare än köttätare. De har lägre blodtryck, lägre nivåer av ”dåligt” kolesterol och en hälsosammare vikt.

Jag tror dock inte att det är det faktum att man inte äter kött som gör att man är friskare. Man måste först och främst titta på helheten i kostmönstret. Man behöver dessutom göra en bedömning av livsstilen som helhet – kosten är en viktig del, men ger inte hela svaret. Vegetarianer kanske äter mindre mättat fett än köttätare. Kanske de cyklar och går mer. Kanske de dricker mindre öl och sprit. Och mindre läsk. Troligtvis äter de mer grönsaker, baljväxter och rotfrukter. Och definitivt äter de mindre av feta korvar, bacon och friterad fläsksvål.

tomat

Att äta vegetarisk är heller inte någon bombsäker väg att gå om man vill gå ner i vikt. Precis som när det gäller andra populära dieter så finns det en stor bredd, det finns en hel del vegetarianer som är renlevnadsmänniskor, men även många som äter väldigt onyttigt; mycket socker, både från torkad frukt och från godis, glass och läsk, och mycket andra snabba kolhydrater i form av till exempel vitt bröd, kakor och kex.

Kött, kyckling, fisk och skaldjur innehåller viktiga näringsämnen och mättar bra i förhållande till sitt kaloriinnehåll. Och de ger en mättnad som varar längre än många vegetariska alternativ med motsvarande energiinnehåll. Många gånger innehåller vegetarisk mat mycket grädde och ost, som bidrar med stora mängder mättat fett.

Enligt siffror från Socialstyrelsen är hjärt-kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Varje år dör cirka 35.000 personer till följd av hjärt- och kärlsjukdomar. Det viktigaste man kan göra för att förebygga hjärt-kärlsjukdom är att röra på sig så mycket man kan och äta bra mat. Variera mellan kött, fisk, ägg, fågel och vegetariskt. Ät gärna mycket grönsaker, frukt och rotfrukter, välj fullkornsvarianter när du äter pasta, ris och bröd, välj mjuka fetter och ät dem i begränsad mängd. Minska på sockret och ät god och fräsch mat i lugn och ro.

Om du äter långsammare och känner efter med alla dina sinnen – luktar, smakar och njuter av maten på din tallrik – så gör måltiden ett starkare avtryck och håller dig mätt längre.
Här kan du läsa mer om Mindful eating – en metod värd att prova för den som vill njuta mer av maten och hitta balansen.

Allra viktigast för hjärt-kärlhälsan är att hålla sig normalviktig, framför allt att inte blir för rund om magen. I mitt arbete som GöteborgsPostens hälsoexpert får jag väldigt ofta frågor om midjemått, hur man blir av med sin ”muffinsmage”, och vad det finns för risker med att ha ett för stort midjeomfång.

Om detta har jag skrivit i några tidigare inlägg: