Tillbaka på jobbet och tillbaka i vardagen. ”Slut på semestern” innebär för min del dessutom ”tillbaka till matlådan”. Härligt!
Många svenskar har matlåda med sig till jobbet, främst kanske för att det går snabbt och för att man inte har råd att gå ut och äta varje dag – men även för att maten behöver ätas upp och för att det känns bra att kunna planera. Att ta med egen mat till jobbet är ett sätt att ha koll på innehållet i lunchen. Det är dessutom dyrt att äta ute varje dag. Jag är rätt sparsam av mig – tycker i princip att all överbliven mat kan återanvändas. Jag gillar verkligen min matlåda.
Undersökningar visar att 20-25 procent av all mat vi köper hem kastas bort. Var fjärde matkasse går alltså direkt i soporna. Medelsvensken slänger väldigt mycket mat helt i onödan – för att den har förvarats fel, för att vi tror att maten blivit dålig bara för att bäst-före-datumet har passerat eller för att vi inte vet vad vi ska göra med middagsresterna.
Hos oss blir det sällan en hel portion över. Då kompletterar jag med några frysta falafel, edamamebönor, kikärter, ett kokt ägg eller en macka. Eller så sparar jag det som blir kvar från flera dagar – det blir ibland en helt ny maträtt. Vill man inte äta samma mat som kvällen innan utan känner att man behöver få en överraskning kan man ju byta låda med en arbetskompis. Eller så går det ju bra att vänta några dagar så smaklökarna får lite variation.
Andra bra sätt att använda rester är till exempel i en omelett, soppa, en matig lunchmacka eller sallad. Komplettera med grönsaker och kanske ett glas mjölk – även snabbmat kan vara bra för hälsan och klimatsmart.
Kom ihåg att ”bäst-före” inte är detsamma som ”oätligt-efter”.
Använd näsan och släng inte maten i onödan!
Foto av Katja Ragnstam, som även tagit alla bilder till mina böcker.