Solljus ger mer än D-vitamin 

Under perioder som dessa, då det känns som att solen knappt går upp på flera dagar, är det inte så konstigt att man känner sig vintertrött. Solljuset påverkar vår dygnsrytm och när det är stor ljusskillnad mellan natt och dag får vi hjälp av hormoner att vakna på morgonen – och att komma till ro när det är dags att sova. När det relativt mörkt under hela dygnet får man mindre av de naturliga ljusvariationerna.

D-vitamin påverkar i princip alla våra celler, och brist på vitaminet kan göra att man blir trött, deppig och mer känslig för infektioner och sjukdomar. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen, men under vinterhalvåret fungerar detta inte på nordliga breddgrader. Då måste vi få i oss D-vitamin via mat och dryck såsom lax och annan fet fisk, berikat fett och berikade mjölkprodukter. Läs gärna mer i denna artikel som jag skrivit i Perspektiv.

Kosttillskott kan vara aktuellt men innebär vissa risker eftersom innehållet i burkarna varierar och inte alltid stämmer med informationen på etiketten. Läs mer om det här.

Att komma ut på en lunchpromenad gör dig piggare trots att inte D-vitaminet påverkas. En stund i dagsljus, ökat blodflöde till hjärnan och lite nytt syre gör dig mer fokuserad under eftermiddagen och du får mer gjort.

Radioprat om nystart, goda vanor och om att sluta med socker

Idag var jag inbjuden till Radio P4 Göteborg för att prata om socker och hur man kommer in i nya goda vanor såhär efter julhelgerna. Många har dåligt samvete över vad de ätit under julen och framför allt över hur mycket julgodis som slunkit ner. Kanske har man gått upp i vikt och kanske har det blivit lite för mycket av såväl mat som godis och alkohol. Tankarna på en nystart och ett hälsosammare liv finns hos många, och genom att göra kloka val och sätta upp rimliga och realistiska mål ökar chanserna att nå dem.

Här kommer en liten sammanfattning av vad vi pratade om i radioprogrammet.

Lägg ditt fokus på positiva tankar kring vad kroppen verkligen behöver, istället för att fokusera på vad du ska dra ner på, undvika eller sluta med. Om du hela tiden tänker på allt som är ”förbjudet” är det väldigt stor risk att det är just det du blir sugen på. Skapa hälsosamt medvetna vanor kring maten – ät och njut av bra mat. Ät när du äter – fokusera på maten och smakerna och gör inget annat som distraherar dig samtidigt, såsom att köra bil, se på teve eller sitta framför datorn. 

Tänk efter – vad är det som gör att du är sötsugen? Är du egentligen stressad, trött, ledsen, törstig – eller rentav uttråkad? Eller är det så att du får i dig för lite energi? Ofta har man lite för bråttom med sina nyårslöften och vill få snabba resultat på vågen. Då kan det bli för lite mat och kroppen svarar med att bli sugen på det mest kaloririka: sötsaker, läsk och snacks.

Se till att få i dig tillräckligt av bra mat, näring och goda upplevelser – färg, form, konsistens och smak. Ät riktigt gott även när du vill gå ner i vikt. Njut av goda smaker från fisk, skaldjur, grönsaker, bär, kryddor, citrusfrukter och annat, så slipper du fundera på vad du är sugen på och vad du längtar efter. När kroppen är tillfreds och lugn och sinnena stimulerats slipper man suget efter sött.

Rör på dig varje dag. När man är fysiskt aktiv behövs mindre insulin för att ta hand om kolhydraterna. Då är det lättare att hitta en balans i blodsockret och få en stabil energinivå i kroppen. Dessutom har fysisk aktivitet massor av andra positiva effekter på hälsan, bland annat genom att höja energibehovet och bygga upp muskler och skelett. Undvik stillasittandet i vardagen och passa på att använda kroppen när du ska förflytta dig – cykla, gå, jogga istället för att ta bilen – och stå gärna vid skrivbordet istället för att sitta.

Hitta dina egna knep för att komma tillrätta med dina matvanor och för att nå dina långsiktiga mål. Kanske det handlar om att låta bli att ha godis och kakor framme. Godisskålar och kakfat vid kaffemaskinen på jobbet kan vara väldigt svåra att hålla sig borta ifrån. Kanske kan det vara så enkelt som att placera godiset längre bak i skafferiet och göra att det är svårare att komma åt (eller låta bli att ha det hemma) – på så sätt blir ditt ätande mindre impulsstyrt och lättare att hantera. Kanske handlar det om att tänka igenom vad du egentligen tycker det är värt, och om du verkligen innerst inne vill förändra dina vanor.

Och sist men inte minst: Vi behöver inte sluta med allt vi tycker om för att hitta en hälsosam balans. Vi måste inte träna tills vi får blodsmak för att det ska vara värt något. Vi måste inte se livet, hälsan och vanorna i svart eller vitt. Hitta en skön gråskala som du trivs med och slut fred med dig själv och din kropp.

Fler tips och massor av bra recept och inspiration hittar du i boken Hjärna. Hjärta. Mage – för hållbar hälsa och ett skönare liv.

Mersmak2016_0870

Istället för nyårslöften – nå dina mål via fem enkla steg. 

Första vardagen och dags för en kamp mot dina nyårslöften? Dags att börja träna, sluta röka, hitta formen, bli av med muffinsmagen och sätta kurs mot Beach 2017 – eller är det dags att hitta smarta långsiktiga sätt att jobba med din hälsa och dina mål?Fundera en stund och skriv ner hur din målbild ser ut. Vad behöver du göra för att ge dig själv en ärlig chans att nå målen? Är det värt det? Om svaret är JA är det bara att sätta igång. Let’s do this!
Ta hjälp av mina fem enkla tips – för att bli bättre på någon sport, få mer gjort på jobbet eller i skolan, för att hitta vanorna som gör att du aldrig mer behöver gå på diet, och för att du vill känna mer energi och prioritera din hälsa.

Gör gärna en checklista och jobba varje dag med dessa fem mål:

1. Mindre alkohol

2. Mer grönt

3. Mer rörelse

4. Prioritera din sömn

5. Hitta balansen

Fler tips och massor av recept hittar du i boken Hjärna. Hjärta. Mage. – din guide till balans, hälsa och ett skönare liv. 


Bild: Maria Gustafsson, i samband med inspelningen av ett avsnitt till podden Gott prat

D-vitamin: vart tredje kosttillskott innehåller inte vad etiketten säger

Lägg pengarna på fisk istället för piller. Då får du en säker vitaminkälla, hälsosamt fett och samtidigt en god middag. 

Enligt en rapport från Livsmedelsverket innehåller var tredje pillerburk andra vitaminmängder än vad som står på förpackningen. Det kan innebära att man får i sig mer – eller mindre – D-vitamin än man tror. 

Fet fisk som lax, sill, strömming och makrill är särskilt viktigt under den här tiden på året, eftersom det gått några månader sedan sommaren då vi kunde fylla på D-vitaminförråden med hjälp av solen. D-vitaminbildningen i huden är viktigaste källan men fungerar bara när solen står högt på himlen, alltså enbart under sommarmånaderna om man stannar på nordliga breddgrader. 

Kom ihåg att fisk inte alltid behöver vara en varm måltid med sås och potatis. Njut av en sillunch med de sista julsillarna, några skivor gravad eller kallrökt lax på mackan. Och för att fylla på förråden ytterligare: Välj berikade mjölkprodukter och matfett berikat med D-vitamin. 

Ägg är också en bra källa som är lätt att variera och dessutom kan bli en bra boost av protein och flera andra ämnen. Ägg är en klimatsmart proteinkälla och näringsrikt som frukost, pålägg, snabblunch eller kvällsmål till dig som tränar – kokt eller stekt, som omelett eller äggröra. 

Läs gärna mer i denna intressanta ägg-artikel på nutritionsfakta.se

Rocky road – bästa julgodiset

Lite sött, lite salt och lite krispigt crunchy – allt man gillar, sammanlänkat med en god mörk choklad. Bättre julgodis än Rocky road finns inte. 


I detta recept har jag använt Polly, jordnötter och kola (jag använde några kolor från en omgång jag kokade för ett par veckor sedan, den hade äntligen stelnat tillräckligt, annars brukar vi använda Dumle). 

Du behöver:

  • 1,5 dl lätt saltade jordnötter
  • 1,5 dl polly
  • 15 dumlekolor
  • 200 gram choklad

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser utom chokladen i en skål. Smält chokladen i vattenbad eller mikro (medeleffekt ca en minut i taget). Rör ihop alltsammans och bred ut smeten på bakplåtspapper ca 1,5 cm tjockt lager. Se till att översta ytan av choklad är hel. Strö om du vill över strössel eller grovt hackade mandlar eller nötter, eller lite flingsalt. Låt stelna och skär sedan ut lagom stora kuber. Förvara bitarna i burk med lock, lägg gärna papper emellan så de inte klibbar ihop. 

Receptet på Rocky road kan varieras hur du vill. Min absoluta favorit är att ha popcorn i, kanske lite gojibär eller torkade tranbär, pecannötter, kanske kokosflakes och lite flingsalt på toppen. Rocky road är lite som pyttipanna – det går att blanda i nästan vad som helst. 

God jul!??

Antiinflammatorisk kost – vad finns det för bevis?!

Mat eller ämnen i maten beskrivs ibland som inflammationsbildande medan andra beskrivs som anti-inflammatoriska. 

På ”undvik-listan” alltså mat som orsakar eller ökar inflammation hittar man ofta gluten, mjölkprodukter, socker och kött. På den positiva listan, den över mat som förebygger eller dämpar inflammationsprocesser, finner man till exempel fisk, frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, olivolja och kryddor. De beskrivs alltså som anti-inflammatoriska.

nutritionsfakta.se publicerades idag en artikel där man har gått igenom det vetenskapliga faktaunderlaget och kartlagt kostens koppling till inflammation i kroppen. Det finns väldigt lite vetenskap som stödjer kostens påverkan på inflammationsprocesser. 

Vad som däremot ofta glöms bort är att vi för att må bra och hålla oss friska behöver ha en balans mellan inflammation och anti-inflammation. Bland annat påverkar det immunsystemet och kroppens läkningsprocesser. 


Tomater innehåller lykopen som är en antioxidant med röd färg. Lykopen påskyndar återhämtningen efter ett hårt träningspass – som faktiskt orsakar en form av inflammation. 

Fira julen mer klimatsmart

Julen är en period som förknippas med mycket kött och annan mat, godsaker och familjetraditioner – och en hel del klimatpåverkan. Finns det något du kan göra annorlunda den här julen – för att minska klimatavtrycket?

Planera

Tänk igenom vad som känns slentrianmässigt och onödigt – planera och prata igenom hur ni vill ha det. Köp inte saker eller mat bara för att hålla fast vid traditioner (som kanske ingen egentligen uppskattar).

Janssons frestelse, potatis, röd- och grönkål, svenska äpplen, bröd och sill i alla dess former är rätter som påverkar klimatet i liten utsträckning. Sill, lax och annat fet fisk är dessutom rik på D-vitamin och fettsyror som är positiva för hjärta och kärl. Kött, korv, skinka och köttbullar ger ett större klimatavtryck och innehåller mer av det mättade fettet. Ät gärna mindre av dessa.

Allt som är gött är inte kött

Prova gärna något nytt vegetariskt recept. Grönkål, rödkål, clementiner, fikon och nötter är säsongsanpassade ingredienser som passar perfekt i en fräsch och matig sallad. Toppa gärna med kärnor av granatäpple och en vinägrett eller syrlig dressing gjord på pressad apelsinsaft.

Använd kikärter, bönor och andra baljväxter och gör nya varmrätter med härliga kryddor. Många av julens kryddor passar perfekt i vegetariska rätter.

Och rostad grönkål är fantastiskt gott, både som ensamt snacks och som topping på en sallad eller soppa.

Det handlar om att balansera mängden – så slipper man man tröttna på julmat och slänga det som inte blir uppätet. Att slänga mindre mat – alltså köpa hem mindre, förvara smart och äta upp innan det blir för gammalt – är bästa sättet att minska klimatavtrycket utan att det egentligen behöver märkas vid matbordet. Vi slänger 20-25 procent av maten vi bär hem från affären, alltså var fjärde matkasse. Och det vi slänger har ju belastat klimatet helt i onödan.

Skippa skumtomtarna

De mesta sötsakerna på julbordet innehåller massor av kalorier men ingen annan näring. Skumgodis är i princip fritt från näringsämnen och tillverkningen innebär processer som kostar mycket energi. Dessutom innehåller det ofta en hel del tillsatser; konserveringsmedel, konsistensgivare och färg- och smakämnen. Välj bort skumtomtar och annat godis och ät hellre torkad frukt som fikon, russin och nötter när du vill ha något sött. De är mer klimatsmarta alternativ som dessutom innehåller fibrer och en hel del mineraler och andra näringsämnen som gör nytta i kroppen.

Gör eget godis och choklad, och välj gärna fairtrade och eko när du köper dina råvaror. Tycker du att de är dyra – satsa hellre på kvalitet än kvantitet. Jag lovar att de både gör och smakar mer gott än lågprisalternativen.

Rörligt umgänge

Hitta andra sätt att umgås med släkt och vänner än att sitta stilla. Åk pulka, ta en långpromenad, gör snöänglar, åk skridskor, ta en skidtur. Ta en promenad varje dag när du är ledig.

Julklappar för livet

Hoppa över prylar och andra dammsamlare. Ge bort en upplevelse, en god middag, ett träningskort, ett presentkort på massage eller personlig träning istället. Eller varför inte en god bok?!

Skapa dig den jul du önskar. Julen är tid för eftertanke och lugn och ro. Ställ inte krav på dig själv eller andra som skapar stress, utan njut av sköna dagar och passa på att ladda batterierna.

IMG_3905  IMG_3791        IMG_3547 IMG_3510  IMG_3232IMG_9694.JPG

 

 

 

Hjärna. Hjärta. Mage. – en av Sveriges bästa hälsoböcker

I tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 har ”Hjärna. Hjärta. Mage. – för hållbar hälsa och ett skönare liv” fått pris som en av Sveriges bästa hälsoböcker. Enligt juryns ordförande Christina Möller är böcker om hälsa en av årets stora trender, parallellt med böcker om vardagsmat, odla eget, samt söta desserter och bakverk. I kategorin Hälsa bedömdes över 70 bidrag och totalt har mer än 400 böcker granskats i årets tävling:

– Sverige är ”The silicon valley of cookbooks” enligt juryn.

Tredjepriset i kategorin Hälsa gick till Kristina Anderssons Eat Clean-kokbok och vinnaren var Frida Wallentinssons bok Groddar, skott & mikrogrönt. Fullständig redovisning av tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 kommer att finnas på deras hemsida före årsskiftet.

Hjärna. Hjärta. Mage. fick juryns silvermedalj med motiveringen:

”Med hälsan i fokus låter denna bok förnuftet råda och maten ge näring och njutning. Med handfasta tips om hur man tar hand om sin mage, håller sig frisk, tränar hjärnan och sover gott kan man runda av med de goda recepten för livet.”

Juryn bedömde att boken var både viktig och inspirerande.

– Jag tycker det är särskilt roligt att få denna utmärkelse eftersom de flesta som jag jämförs med har en hel stab bakom sig, med stylister, PR-folk, kockar, sminkörer och frisörer, medan jag gör allting själv – från att handla och laga maten, skriva recepten och vara redaktör, till att distribuera och sköta försäljning och PR, säger författaren och dietisten Kajsa Asp Jonson.

Boken är gjord i samarbete med fotografen Katja Ragnstam och formgivaren Mario Tomio.

Klicka på länken för mer information om boken Hjärna. Hjärta. Mage. – för hållbar hälsa och ett skönare liv.

Såhär beställer du: via mail till info@kajsaasp.se eller hos Bokus eller Adlibris.

Klicka på denna länk för att ladda ner pressbilder.

img_7091

Hjärna. Hjärta. Mage. Prisbelönt som (näst) bästa hälsobok. 

I tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 har Hjärna. Hjärta. Mage. idag fått pris som en av de bästa hälsoböckerna. Prisutdelningen startade med att juryns ordförande Christina Möller presenterade årets tre stora trender: Hälsa, vardagsmat och odla eget. Söta desserter och bakverk är också stort, parallellt med ett enormt stort hälsofokus. 

– Idén att samla måltidslitteratur kom för tjugo år sedan, berättar juryns hedersmedlem Carl-Jan Granqvist. Totalt har över 400 böcker bedömts i årets tävling: Sverige är ”The silicon valley of cookbooks”. 

Över sjuttio bidrag har bedömts i kategorin hälsa, därför har man i år 1-2-3:e pris istället för att bara välja ut en vinnare.   

Tredjepriset gick till Kristina Anderssons Eat Clean-kokbok och vinnaren var Frida Wallentinssons bok Groddar, skott & mikrogrönt. 


Hjärna. Hjärta. Mage. kom tvåa med motiveringen:

”Med hälsan i fokus låter denna bok förnuftet råda och maten ge näring och njutning. Med handfasta tips om hur man tar hand om sin mage, håller sig frisk, tränar hjärnan och sover gott kan man runda av med de goda recepten för livet.”

Juryn bedömde att boken var både viktig och inspirerande. Jag tycker det är särkilt roligt att få denna utmärkelse eftersom de flesta som jag jämförs med har en hel stab bakom sig, med stylister, PR-folk, kockar, sminkörer och frisörer, medan jag gör allting själv – från att handla och laga maten, skriva recepten och vara redaktör, till att distribuera och sköta försäljning och PR. 

Jag är glad och stolt, och tacksam för att boken tagits emot såhär positivt. Och väldigt glad över mitt fina samarbete med fotografen Katja Ragnstam och formgivaren Mario Tomio. 


Fullständig redovisning av tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016 kommer att finnas på deras hemsida före årsskiftet. 

Bildtext från Instagram:  HURRA och SKÅL! Idag har jag fått silver av Grythyttans måltidsakademi. I gengren Hälsa valde man bland 70 bidrag och jag är stolt och väldigt glad andrapristagare. Här tillsammans med juryns ordförande Christina Möller. Och Carl-Jan Granqvist var noga med att påpeka att vi skålar i champagne – ingenting annat.

Grönkål är inte bara grönt. Recept på krispiga grönkålschips

Du som tror att grönkål är något man dekorerar julskinkan med – nu är det dags att tänka om. Att göra sina egna grönkålschips är hur enkelt och gott som helst. 

Skölj en stor kvist färsk grönkål och skaka ur vattnet. Skär kålen i strimlor, ca 2 cm breda. Ringla 1-2 tsk olivolja och pressa saften från en halv citron över kålen. Massera in så att olja och citronsaft fördelas jämnt. 

Fördela kålstrimlorna på en plåt med bakplåtspapper och strö över 1/2 tesked flingsalt. Rosta i ugn, ca 10 minuter i 180 grader (något lägre temperatur om du använder varmluftsugn). Vänd då och då så de blir jämnt rostade och passa noga så att de inte blir bruna – då blir de beska och tappar sin fräscha gröna färg. 

3 of 84
1234567