Frisk utan flum i Friskvårdspodden

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden möter vi Jessica Norrbom som är forskare på Karolinska institutet. Tillsammans med kollegan Maria Ahlsén driver hon företaget Fortasana och podden Frisk utan flum, och de har även skrivit en bok med samma namn. Det handlar om råd och fakta på vetenskaplig grund, till skillnad från många av de koncept och inriktningar som finns att välja bland idag.

Vi passar på att slå hål på en del myter och lyfter alla våra funderingar och frågor om hälsa kopplat till kost och träning. Bland annat pratar vi om gentester, hur mycket vi behöver röra på oss, vad som skiljer vardagsmotion från träning och om hållbart hälsosamma matvanor för hälsan.

Varmt välkomna till veckans avsnitt av Friskvårdspodden! Lyssna via iTunes, eller via Soundclound.

 

Att vända stressen till en positiv drivkraft: Gunilla Hamrin i Friskvårdspodden

Hur kan vi trivas bättre på jobbet och bli mer kreativa? Hur kan vi vända negativ stress till en positiv kraft som gör att vi presterar bättre och håller i längden? Hur kan chefer och informella ledare bidra till trivsel och gemenskap så att alla känner trygghet och mår bra?

Dessa och många andra frågor diskuterar vi med veckans gäst i Friskvårdspodden: Gunilla Hamrin från Espiro. Hon förklarar även begreppet neuroledarskap, och ger oss några konkreta verktyg för att minska och hantera stress. De funkar lika bra på jobbet som hemma.

Du hittar veckans avsnitt av Friskvårdspodden där poddar finns, till exempel via iTunes eller Soundcloud – perfekt sällskap under morgonpromenaden, helgens trädgårdsarbete, när du vaxar båten eller när du springer Göteborgsvarvet på lördag.

 

Friskvårdspodden pratar drycker – med eller utan alkohol. Veckans gäst: Moa Gürbüzer, MRG Wines

I veckans avsnitt träffar vi Moa Gürbüzer, socionomen som sadlade om och blev vinentreprenör. I sin roll som socionom och familjeterapeut hade hon sett alltför många barn som farit illa på grund av de vuxnas drickande. Att förbättra den sociala miljön för barnen blev en drivkraft.

Hennes företag MRG Wines har sedan starten 2013 nått en omsättning på 30 miljoner.  Nu är hon premiumleverantör av alkoholfria viner och samarbetar bland annat med Porsche och världsnamn som Richard Juhlin och Gula Änkan. 

Hör hennes berättelse i veckans avsnitt av Friskvårdspodden – vi finns där poddar finns! Lyssna här via Soundcloud eller här via iTunes.

Öppen föreläsning på Internationella Strokedagen

Den 14 maj är det Internationella Strokedagen och jag föreläser tillsammans med Jenny Nyberg om mat och fysisk aktivitet för hjärnan – ett arrangemang i samverkan mellan Strokeföreningen Väst, Folkuniversitetet och Brain Athletics.

Föreläsningen är kl 15 i Vegasalen på Vegagatan 55 i Göteborg. Anmälan till info@strokevg.se.

Det kostar ingenting att komma och lyssna på oss, men jag kommer att ha med mig böcker till försäljning för den som vill ta med sig dokumentation och inspiration hem. Varmt välkomna!

Friskvårdspodden om medvetna val

Första fredagen i maj är redan här! I veckans avsnitt av Friskvårdspodden pratar Anna och Kajsa om medvetna val. Det är de små stegen och besluten i vardagen som tillsammans tar dig mot dina mål, oavsett vad det gäller – att bli mer aktiv, prioritera din sömn, bli mer klimatsmart, äta lite mer hälsosamt eller lära dig något nytt.
De medvetna valen behöver inte vara tråkiga eller smaklösa, utan är val som innebär att du förändrar något som gör att du inte trivs. Det handlar om att ha koll på läget. Det är du som väljer vad och om du vill göra en förändring – och du bestämmer över ditt liv och dina resultat.
Här kan du lyssna på veckans avsnitt via Soundcloud.

#Friskvårdspodden – om löpning, kolhydrater och motivation

I veckans avsnitt pratar vi om löpning, kolhydrater och motivation. Vi avlivar några myter om mat och dryck som anses vara bra för hälsa, klimat och miljö, och funderar på varför många tror att man till exempel behöver utesluta gluten och mjölk.

Det behöver inte vara krångligt att äta hälsosamt, det handlar om helt vanlig mat i lagom mängd och att få i sig det man behöver i form av kolhydrater, fett, protein, grönsaker och fullkorn. Och det gäller att tänka mer på vad maten ger och bidrar med i kroppen, istället för vad man måste utesluta eller undvika.

Lyssna på när Kajsa Asp och Anna Krantz pratar om löpning, kolhydrater och motivation, via  iTunes. Du kan också lyssna på veckans avsnitt av Friskvårdspodden via Soundcloud!

Inför Ironman: Tuff träning ger reslutat – även på jobbet. #Friskvårdspodden

Att vid 47 års ålder testa löpning för första gången i livet. Att ett halvår senare springa Göteborgsvarvet och ytterligare tre år senare göra sin första Ironman – vilket innebär 3,9 km simning (i havet), 18 mil på cykel och slutligen ett maraton, alltså 42 km löpning, allt i en följd.
Är det överhuvudtaget möjligt?

Vi har träffat Annica Samuelson och Justus Alholt, som båda tränar på en ganska hög nivå och har gjort flera utmanande lopp. De har mycket gemensamt men också många faktorer som skiljer dem åt, bland annat deras träningsbakgrund.

Veckans avsnitt av Friskvårdspodden handlar mycket om att sätta upp tändande målbilder, resan till målet, fysisk och mental träning men också om arbetsmiljö, teambuilding, friskvård och lönsamhet – hur träningen och satsningen hos några individer kan skapa ringar på vattnet och inte bara påverka hälsan hos medarbetarna utan även skapa gemenskap och sociala band.

Du som lyssnar via iTunes hittar avsnittet här, och här kan du som lyssnar via Soundcloud höra veckans avsnitt av Friskvårdspodden!

Och du som är fysiskt aktiv kan få ut ännu mer av din träning genom att ta del av vårt samtal om vad man behöver äta när man tränar mycket. Kolhydrater är idrottarens viktigaste bränsle och många är alltför försiktiga när det gäller att äta till exempel bröd, pasta och potatis. Kolhydrater och tillräckligt med energi bidrar bland annat till att du sliter mindre på kroppen och orkar mer, både fysiskt och mentalt.

Veckans röster i Friskvårdspodden: Justus Alholt, Kajsa Asp, Annica Samuelsson och Anna Krantz.

Nytt och intressant om #epigenetik

För inte så länge sedan trodde man att generna inte gick att påverka, eller att det tog flera generationer innan en förändring, till exempel i miljön, påverkade våra gener. Nu vet vi att generna, eller rättare sagt genuttrycket, i stor utsträckning påverkas av vår livsstil.

Forskningsområdet epigenetik ökar explosionsartat. En forskargrupp vid Lunds universitets Diabetescentrum har sammanfattat kunskapsläget kopplat till fetma och typ 2-diabetes. Intressant är bland annat att man kan konstatera att generna påverkar hur vi svarar på träning, och att träningen påverkar generna.

Motion har positiva effekter på sockeromsättningen och hela kroppens energibalans, liksom på immunförsvaret. Träning påverkar omsättningen av fettsyror i fettväven genom att öka aktiviteten i specifika gener – det är ett skäl till att fettförbränningen ökar när vi motionerar, men också ett skäl till att träning ger olika resultat på olika individer.

Matvanorna har också stor betydelse för påverkan på generna. Bland annat ser man att hög andel mättat fett i kosten gör att överskottsenergi lagras i levern och som bukfetma, jämfört med samma energimängd men med högre andel enkel- och fleromättat fett.

Det vi äter påverkar ju dessutom våra tarmbakterier, och här finns massor av andra intressanta och komplicerade kopplingar till genetik och ämnesomsättning.

Det är tur att vi inte behöver ha superkoll på alla dessa komplicerade samband – det räcker faktiskt att följa de nordiska näringsrekommendationerna: Att äta mer av grönsaker, frukt och bär, mer fibrer och fullkorn, välja mjukt eller flytande fett som rapsolja och olivolja, välja näringsrik mat istället för godis och chips – och röra på sig varje dag.

Vill du veta mer om sambanden på ett enkelt och överskådligt sätt, kika gärna på min senaste bok: Hjärna. Hjärta. Mage. Eller kontakta mig för att boka en föreläsning!

Bilden på Matpyramiden är lånad hos Sundkurs, en faktabas och inspirationskälla baserad på den samlade vetenskapen om hur livsstilen kan förbättra vår hälsa. Sundkurs har tagits fram av professor Mai-Lis Hellénius i samarbete med andra experter vid Karolinska Institutet, med stöd av HjärtLungfonden.

#Friskvårdspodden – med Christian Benedict om #sömn

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden pratar vi vidare med sömnforskaren Christian Benedict om sömn och andra livsstilsfaktorer som påverkar hälsan.

Sömnvanorna är en viktig grund för bland annat hormonbalans,  minne, koncentrationsförmåga, återhämtning, skydd mot sjukdomar och vår förmåga att klara av stress. Sömnen är också en viktig faktor när det gäller aptit, mättnad och sötsug – när man är utvilad blir det lättare att äta hälsosamt. I förlängningen är alltså sömnen även viktig för att förebygga sjukdomar kopplade till övervikt och fetma, såsom typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Lyssna gärna också på förra veckans avsnitt där vi pratar med Christian om sömnvanorna hos unga personer. Läs gärna mer i boken Sömn.Sömn.Sömn. och lyssna här på veckans avsnitt av Friskvårdspodden! Kör du via iTunes är det enklast att hitta avsnittet via denna länk.

Inspelningen med Christian Benedict gjorde vi på ett hotellrum i Stockholm – var kan vara mer lämpligt att prata om sömn än i ett sovrum liksom…?

Bild av Christian Benedict @sleepadvocate på Instagram. Från boken Sömn. Sömn. Sömn.

Friskvårdspodden – om #Peprapporten2019 och ungas dygnsrytm

I detta avsnitt dyker vi ner i Pep-rapporten som släpptes i veckan, och pratar med sömnforskaren Christian Benedict om sömnvanor och dygnsrytm hos växande barn och tonåringar. Vi träffade Christian i Stockholm för en inspelning, och det var så intressant och djuplodande att vi valt att dela upp det på två avsnitt. Den här gången blir det alltså fokus på barn och unga, den andra delen med resten av vårt samtal kommer nästa vecka. Om du vill veta mer redan idag kan vi rekommendera Cristians bok Sömn.Sömn.Sömn.

Klicka här för att komma till veckans avsnitt av Friskvårdspodden.

 

Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Barn till fysiskt aktiva föräldrar rör sig mer och när det finns frukt och grönsaker hemma äter även barnen mer av det – ganska självklart. Generation Pep är ett initiativ av Kronprinsessparet Victoria och Daniel, och verksamhetschef är Carolina Klüft och syftet är att alla barn i Sverige ska få bättre och mer jämlika möjligheter till ett aktivt liv och hälsosamma matvanor.

Läs gärna mer om Pep-rapporten här!

I veckans avsnitt går vi igenom tio tips för att hjärnan ska funka så bra som möjligt. Om dem kan du läsa mer på Hjärnberikad.se.

Klicka här för att komma till veckans avsnitt av Friskvårdspodden.

Namn på Soundcloud: Pep-rapporten + Christian Benedict om sömn och hälsa för unga.

3 of 96
1234567